Вход | Регистрация

Слагат паметник на Иван Хаджийски в Троян

Паметникът ще бъде на мястото на останките от партизанския паметник на площада в центъра

Слагат паметник на Иван Хаджийски в Троян
Снимка: iNews

До края на януари ще бъде премахнат постаментът на някогашен партизански паметник на централния площад в Троян и на негово място ще бъде поставен паметник на народопсихолога Иван Хаджийски.

Конкурсът за изграждането на паметника беше обявен през април 2009 година, а самият монумент бе завършен през октомври миналата година. Негови автори са скулпторът Борис Борисов и архитектът Пламен Цанев, и двамата от Велико Търново. Средствата за паметника - около 80 хиляди лева, са събрани от дарения.

Иван Минков Хаджийски е български публицист, социален психолог-марксист. Той е един от основоположниците на българската социология.

Посмъртно му е присъдена наградата "Златен знак с лента" от Института по социология при БАН - "За изключителни заслуги и изключителен и оригинален принос към българската социология".

Днес неговото име носят институтът за социални ценности и структури в София, училища в Троян и София. Община Троян учредява национална награда "Иван Хаджийски" за принос в народопсихологията и социологията.

 

 

 


Най-важното от севера може да следите и във Фейсбук страницата ни: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар