Вход | Регистрация

„Зрънце любов“ за птиците

Петата кампания е стартирана от БДЗП

„Зрънце любов“ за птиците
БДЗП

Петото издание на кампанията "Зрънце любов” за подхранване на дивите пойни птици през зимата стартира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта на инициативата е да информира и да включи широк кръг хора в дейности, подпомагащи оцеляването на зимуващите у нас птици.

В кампанията може да се включи всеки, независимо къде живее. Условието е да изработи хранилка от стара пластмасова бутилка и след това я постави пред блока, в двора, в парка, пред обществени сгради и офиси. Хранилката трябва да се пълни редовно със суров и безсолен слънчоглед, който помага на пернатите да си набавят така необходимата им през зимата енергия, за да поддържат тялото си топло.

Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки.

Вижте кратко видео как можете да направите хранилка сами:



Миналата година БДЗП и съмишленици в опазване на фауната у нас успяха да съберат над 700 лв. чрез дарителската акция в платформата за подкрепа на добрите идеи "За България” и чрез два благотворителни базара в Добрич. С набраните средства са закупени слънчоглед, с който са поддържани десетки хранилки в цялата страна. БДЗП организира над 40 различни събития - работилници за хранилки и презентации в 11 града. По време на тези срещи са изработени и поставени над 400 хранилки.

От дружеството се надяват тази година кампанията да бъде още по-мащабна и в нея да се включи всеки, който обича природата.

След като хранилката за птици бъде поставена, трябва да се отбележи на картата на сайта на БДЗП, за да можем да се обобщят добрите резултати - http://bspb.org/bg/bhouse.html

От дружеството на птиците апелират да споделите с приятели, да разкажете в социалните мрежи, да подарите хранилка на приятел, да организирате работилница в детската градина или училището на вашето дете. Еколозите вярват, че, когато сме много, промяната е по-осезаема. Защото всяко зрънце, подарено на птиците, е зрънце любов!

Защо е важно да помогнем на птиците през зимата?

Ние толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като антураж на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, но някои от тях се определят като вредители от нас хората. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. На ден изяжда огромно количество насекоми – колкото е собственото му тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!

Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването "Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 9 години домашното врабче е намаляло с 50%. Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас…

Подкрепете ни сега, дарете "зрънце любов" на птичка в нужда, призовават от БДЗП.



БДЗП
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар