Вход | Регистрация

Биопроизводството отчита ръст от 30%

Сертифицирани производители подкрепят идеята за новата еко философия на бъдещето

Биопроизводството отчита ръст от 30%
Снимка: inews.bg

С 30% е скочило производството на биологични храни през последната година. Увеличили са се и биологичните производители и вече са 1 054 души. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на откриването на семинар на тема: "Био продуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите” в рамките на изложбата-базар на сертифицирани български производители в София.

Към момента в страната се отглеждат над 10 хиляди овце и кози и 60 хиляди пчелни семейства в сектор "Биологично производство". От тях се произвеждат 200 тона кисело мляко, 150 тона сирене и 1200 тона пчелен мед, посочи зам.-министърът.

Изложбата-базар на биологични продукти е в градинката до езерото Ариана в столицата. Събитието се радва на голям интерес от страна на потребителите. Български производители показват продукцията си, а посетителите могат да се възползват от преференциални предложения и да опитат истински био храни.

Със собствена продукция се представят фирми от цяла България, предлагащи манов, акациев и билков био мед, биологични кайсиеви и орехови ядки, био пчелен прашец. Има богато присъствие на био млечни продукти - айран от краве мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве мляко.

Сред богатия асортимент посетителите могат да видят боза от пълнозърнест ръж, биологични ядки, био хляб, био зеленчуци- домати, картофи и краставици, плодове, естествени витаминозни напитки и био козметика.

"Средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са от решаващо значение за съществуването и развитието на сектора. Биологичното производство не е само начин за по-високи доходи, но и общочовешка кауза и нова философия за бъдещето на следващите поколения”, заяви още зам.-министър Димитров.

Изложението се финансира от Министерство на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013).
_______________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 













Докладвай за нередност в статията
Добави коментар