Вход | Регистрация

България и САЩ ще си сътрудничат „напоително“

България и САЩ ще си сътрудничат „напоително“
Снимка: МЗХ

През последните години у нас поливните системи не са развивани, а модерното земеделие е немислимо без тях, защото засушаването е трайно. Разчитаме на сътрудничеството със Съединените щати в разработването на цялостен план за развитието на напояването в България. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със заместник-посланика на САЩ у нас Брайън Далтън и земеделско аташе за България Майкъл Хени.

Обяснението на американските гости е, че по програмите за обмен на опит българските земеделски производители проявяват голям интерес именно към това как е развито поливното земеделие в Съединените щати, както и към управлението на риска от различните климатични промени. "Точно заради това САЩ могат да ни бъдат полезни със софтуер, с ноу-хау и с идеи, защото те имат необходимия опит. Това е хубав опит, който може да покажем на света”, смята проф. Греков.

Той подчерта, че е необходима пълна експертиза за състоянието на напоителните системи, възможностите за трасиране и прогнозиране, а също така и за направата на план за цялата страна, което е голямо предизвикателство и уточни, че не става дума за самото осъществяване, което е непосилно за едно правителство, а за направата на картина за напоителните системи в България.

Според прогнозите на министъра това би могло да се случи в рамките на 1-2 години.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар