Вход | Регистрация

Екопроект спечели детска градина

Екопроект спечели детска градина
Снимка: Север.бг

Международен проект "Земята не се рециклира - еко деца - еко родители" спечели детска градина "Здравец" във Велико Търново. Той се финансира от Центъра за развитие на човешките ресурси по програма "Коменски" - "Учене през целия живот".

12 дейности и мобилности са заложени по него. Той е на стойност 11 000 евро. Партньори по него са Италия, Литва, Полша и Турция.

Проектът е двугодишен и трябва да приключи през 2014 година.

"Всъщност ние винаги сме работили на екотематика. Нашите проекти по един или друг начин винаги са били свързани с опазването на околната среда.", обяви директорът и координатор на проекта Илияна Стойчева.

Целта на новия проект е децата да се запознаят отново с идеята за опазване на природата и удължаване живота на вещите. Защото всеки едни продукт, който потребяват, става отпадък, а той е замърсител. Доста материали не се рециклират, затова е добре да се използват под друга форма по-дълго време.

"Така спасяваме и планетата. Защото тази вещомания и потребление на ненужни неща води до самото наше унищожаване. Затова е добре да се използват материалите за втори-трети път", продължава Стойчева.

 

На обявения конкурс за лого на проекта сред 10-те изработени от родителите е спечелил проекта на Даниела Игнатова. Той представлява око, а зеницата е планетата земя. С него учителите, които ще проведат първа работна среща във Вилнюс, Литва, идната седмица ще участват в конкурса за лого, заедно с партньорите.

През години екоинициативите на ръководството на детската градина са били много. Сред тях са озеленяване на двора, залесяване на региона с билки, изработване на детски природосъобразни играчки от времето на баба и дядо, многобройни разходки сред природата, както и правене на книги от отпадъчни материали от рекламни хартиени брошури, прежда, салфетки или пък вази от кофички за кисело мляко.

Втора година в учебното заведение събират с помощта на родители и хартия. С предаденото количество се събирали пари, а с тях са се закупили цвички за децата. За празненството за Коледа и Нова година вече работят от сега. Събрали са 500 зелени пластмасови бутилки, с които ще изработят около 15-20 коледни дръвчета.

 За добрата екологична практика говори и самото име на детската градина - "Здравец". В нея се обучават около 130 деца, разпределени в четири възрастови групи също с имена на билки - "Невен", "Латинка", "Детелина" и "Иглика".

 

 

________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар