Вход | Регистрация

Нова и еко "Българка" идва на пазара

Нова и еко "Българка" идва на пазара
ПП "Българка"

Нова екологична марка ще се появи на пазара. Тя ще се казва "Българка". Дирекцията на Природен парк "Българка” към Изпълнителна агенция по горите ще сертифицира логото, което ще гарантира, че предлаганите продукти са произведени в защитена територия и са гарант за високо качество. Местните производители, които притежават всички сертификати за качество, ще имат възможност да произвеждат разнообразни млечни продукти, мед, билкови и козметични препарати с новата емблема "Българка”.

Това става възможно по проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Българка” по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г." Общата му стойност е над 7, 364 млн. лева. Целта е до края на 2014 г. да се изпълнят много от необходимите мерки за устойчиво развитие на защитената територия.

Една от идеите по поекта е експертите от парка да успеят да опазят и възстановят значими местообитания и видове – черна мрена, ручеен рак, тритони, лалугери, диви пчели, хищни и водолюбиви птици и други. Предвижда се и цялостно обновяване на съществуващата туристическата инфраструктура на територията на парка, както и  изграждането на нова такава.

По проектът ще се разработят и отпечатат нови образователни и информационни материали. Ще бъдат заснети филми и изградени иновативни интерактивни съоръжения за обучение и игра. Ще бъде изградена и система от компютърни терминали, осигуряващи достъп до информация на населените места, попадащи в границите на защитената територия.

 

Природен парк "Българка обхваща северните склонове и билните части на Шипченска и Тревненска планини. Простира се на площ от 22 000 ха. Една от добрите предпоставки за развитие на различни видове туризъм е добре развитата пътна мрежа, част от която свързва Северна и Южна България през територията на ПП"Българка". Изходни пунктове към планината са градовете Трявна, Плачковци и Габрово. 

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



агро.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар