Вход | Регистрация

От 10 египетски лешояди са останали живи четири

Такава е статистиката на БДЗП

От 10 египетски лешояди са останали живи четири
БДЗП

Каква е съдбата на десет от младите египетски лешояди излюпени у нас и в съседни балкански страни, разкрива Българската дружество за защита на птиците/ БДЗП/.

Всъщност за орнитолозите е това е една от най-атрактивните дейности по LIFE+ проект "Помощ за египетския лешояд", финансиран от ЕС и фондация "А.Г. Левентис". На птиците бяха поставени сателитни предаватели, с които се проследяват миграционните им пътища.

Ибрахим е излюпен в България в Източните Родопи. В началото на септември птицата стремглаво поема на юг и още на следващия ден пресича Дарданелите. По неизвестни причини обаче, вместо да се насочи към вътрешността на Турция, той избира морския път по островите. Прелитайки от остров на остров на 14 септември достига о. Крит, където вече две седмици продължава да се лута, но така и не се решава да тръгне през морето.

Сание е излюпена в гнездо край Маджарово. Дъщеря е на една от най-успешните и продуктивни двойки в България. Сание започва миграцията си на 18 – ти септември и още същия ден пресича Дарданелите. След това подобно на Ибрахим посещава гръцкия остров Лесбос, разположен близо до турския бряг, но успява да се ориентира правилно и се връща отново над континенталната суша, поемайки на юг. Сание следва турското крайбрежие чак до Сирия, след което продължава директно на юг. Само 11 дни след началото на миграцията си Сание прелита над Нил и продължава над пясъците на Сахара.

Младият Аспарух започва миграцията си още на 3 септември. Същият ден изминава 30 км и нощува на гости на друго малко в най-южното гнездо в България. Рано на следващата сутрин продължава на юг и прекарва 1 ден край залива Муариз близо до Дарданелите. След което поема на запад, прелита над Халкдическия полуостров и продължава на юг през цяла Гърция, само за да достигне бреговете на Средиземно море край Пелопонес. На 9-ти сутринта Аспарух полита над морето и успява да прелети 320 км и само още 150 км го делят от спасителния либийски бряг, но е застигнат от нощта и вероятно каца на кораб. Плава 3 дни в морето и след това сигналът му спира.

Катерина е излюпена в национален парк Дадя, Гърция. Тя израства заедно с по-големия си брат Паскалис. Миграцията й започва на 13 септември и още на следващия ден прелита над Дарданелите, след което тръгва по гръцките острови, достигайки остров Карпатос по обяд на 17-ти. Без да се замисля Катерина директно поема на юг през Средиземно море и прелита 325 км преди падането на нощта. След това вероятно каца на плавателен съд ,на който прекарва 3 дни преди да спре да излъчва сигнал. Съдбата й остава неясна.

Паскалис започва миграцията си 4 дни преди Катерина и директно се насочва на юг прелитайки от остров на остров докато на края достига остров Крит. След това е засечен да прелита нови 1000 км, достигайки Нигер, а на 25 септември вече е в Чад и прекарва следващите дни в околностите на едноименното езеро.

Херкулес е излюпен в гнездо в Западна Гърция, Метеора. Той започва миграцията си на 6 септември директно поемайки на юг. Само 3 дни по-късно достига бреговете на Средиземно море край Пелопонес. Той каца на плавателен съд само на 130 км от родния гръцки бряг. Плавателният съд обаче се отправя на север и Херкулес прекарва там 4 дни, а последните му координати са от 14 септември. Съдбата му остава неизвестна.

Беренис е излюпена в съседно на Херкулес гнездо. Тя започва миграцията си още на 30 август най-рано от всички малки. Прелита край столицата Атина и на 4-ти пристига на остров Антикитира, където е наблюдавана от екип на Гръцкото орнитологично дружество (HOS), следящ есенната миграция на острова. Успява да прелети 150 км над морето, но още по обяд силите я напускат и най-вероятно каца на плавателен съд. Беренис остава на борда още 4 дни, придвижвайки се бавно на юг. Последните й координати са от 9 септември на 130 км от либийския бряг.

Илин и Илина са брат и сестра, излюпени в Македония. И двамата успешно излитат от гнездото и дълго остават в гнездовата територия. На 8 септември предавателя на Илин спира да праща сигнал. Проверка на Методя Велевски от Македонското екологично дружество установява, че Илин е загинал, а най-вероятната причина е нападение от бухал. Илина пресича Дарданелите и навлиза в сърцето на Турция. Отправя се на юг и достига морето западно от Анталия. Напуска континенталната суша и тръгва по островите, достигайки остров Родос.

Маркираният млад египетски лешояд от Албания Редклиф е първият египетски лешояд, маркиран със сателитен предавател в страната. Той започва миграцията си на 14 септември и се отправя директно на юг. На 16-ти вече е близо до Атина, след което се прехвърля на полуостров Пелопонес и на 21-ви напуска сушата и се отправя на юг през морето. Прелита само 180 км и последният му сигнал е от сутринта на следващия ден.

Така от 10 маркирани лешоядчета, оцелелите са четири. Аспарух, Илин, Катерина, Редклиф, Беренис и Херкулес не успяха да навършат дори шест месеца. Високата смъртност на младите птици е една от заплахите за изчезването на вида. И ако не се брои Средиземно море, причина за почти всички останали е човека.

<< Sever.bg във Facebook >>



БДЗП
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар