Вход | Регистрация

Сърбия се готви за втора вълна от наводнения

Над 20 000 души са евакуирани


Снимка:

Над 90 на сто от жилищата в сръбския град Обреновац са под вода. Повече от 20 000 души в западната ни съседка са евакуирани до тази сутрин.

Сръбският премиер Александър Вучич каза, че "страната е подготвена за втората вълна от наводнения, която се очаква днес след обяд".

"Сърбия доказа, че е една велика държава в едно нещо - любовта към родината", каза още Вучич след срещата си с президента на Република Сръбска Милорад Додик.

"Това, което ще се случи в Сърбия и Република Сръбска в близките часове, е още по-страшно", каза от своя страна Додик.

Според Вучич вече няма никаква опасност за Шабац, където дигите от пясък са високи 7.3 метра. Нивото на Сава достигна исторически рекорди, но дигите ще издържат, подчерта още сръбският премиер.

В следобедните часове вчера приключи евакуацията на жителите на Барич, недалеч от Обреновац. Ударната водна вълна подмина Шабац и така се размина още една катастрофа, съобщиха от министерството на вътрешните работи в Белград. От там уточниха, че на този етап няма опасност за Топлоцентралата Костолац.

1281817

Във всички пострадали места спасителите изграждат пясъчни диги, съобщи заместник-директорът на сектора за извънредни ситуации Джордже Бабич .

"Топлоцентралите "Никола Тесла" в Обреновац и тази в Костолац засега са сигурни, но продължаваме да следим нивото на водата", каза още Бабич и уточни: спасителите екипи ще направят всичко възможно, за да ги запазят.

Днес се очакват силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград. През цялата нощ доброволци и служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната изграждаха диги с чували с пясък, съобщава БГНЕС.

Малко преди 6:00 часа местно време синоптиците съобщиха, че нивото на река Сава около Сремска Митровица е паднало с 13 см.

И през тази нощ хиляди доброволци пристигнаха в различни места, които са засегнати от катастрофалните наводнения.

1281819

Въпреки призивите за евакуация все още има хора, които отказват да напуснат домовете си в Обреновац, Умка, Сремса Митровица и Дубоко.

В сръбската столица бяха създадени няколко центъра за настаняване на пострадалите, които са евакуирани от родните си места. Най-много има от Обреновац.

Сръбският премиер специално благодари на правителствата на Русия, България, Словения и Германия за помощта, която са оказали в тази трудна ситуация за страната му.

1281820

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар