Учени на път да създадат нов сорт зърно
Всяка година Добруджанският земеделски институт предлага на зърнопроизводителите около 2 хил. тона елитни семена
Снимка: sxc.hu
Два нови сорта зърнени култури разработват учените от Добруджанския земеделски институт в град Генерал Тошево, област Добрич. Те ще ги предложат на зърнопроизводителите в рамките на следващата 2013 г. Това съобщава Econ.bg по данни от Селскостопанската академия (ССА).
Новите сортове представи проф. Николай Ценов, водещият селекционер на Института. Първото растение, сорт "Респект" на тритикале, може успешно да се отглежда на слаби и кисели почви и е подходящо за производството на диетичен хляб. Вторият сорт, твърда пшеница "Северина", е зимна твърда пшеница, която се отличава с висока студо- и зимоустойчивост.
През есента на 2012 г. земеделските производители за първи път имаха възможността да засеят и два нови сорта хлебна пшеница. Става дума за сорт "Лазарка”, който е от I група по качество, и сорт "Драгана”, която преди броени дни е получила отличието за иновации на Съюза на изобретателите в България. И двата сорта могат да се отглеждат в по-засушени райони, издържат на студ и са устойчиви на листни болести. Предварителните демонстративни опити са показали, че растенията притежават висока продуктивност в Добруджа, в Лудогорието и в Централна Северна България.
Този октомври пък нови четири сорта пшеница, също дело на Добруджанския институт, са признати за оригинални и предстои да бъдат вписани в Официалната сортова листа на Република България. Това са "Пчелина”, "Косара”, "Рада” и "Тина”.
В момента селекционерите от Института работят в посока създаването на нови продуктивни и висококачествени сортове, които да са значително по-приспособими в непредвидимите температурни аномалии през зимата, както и през активния вегетационен период на растенията (периодът, при който те растат и образуват вегетативни органи, цвят, плод и семена). Това обясни проф. Ценов. Той добави, че учените вече могат да се похвалят с български сортове пшеница. Сред тях са "Аглика” и "Ивета”, които отлично се адаптират както в много ниските температури през зимата, така и в сушата и високите температури, характерни за условията на Турция и Румъния.
В Добруджанския земеделски институт са създадени повече от 180 сорта и хибрида полски култури са създадени в Добруджанския земеделски институт. Около 80% от площите у нас се засаждат със семена, които са тяхна разработка. Всяка година селекционерите предлагат на зърнопроизводителите около 1800–2100 тона елитни семена от житни и други полски култури, поясняват от ССА.
Постоянната работа на учените е свързана със създаването на нови сортове житни култури (пшеница, ечемик, тритикале и твърда пшеница), бобови култури (фасул, леща, грах) и хибриди слънчоглед.
Разработките се правят в експерименталната база на института, чиято площ е около 21 хил. дка.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: Econ.bg