Вход | Регистрация

Ще броим щъркелите

Кампанията се провежда в цяла Европа

Ще броим щъркелите

VII Международно преброяване на белите щъркели стартира на 15 юни /неделя/, информират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мащабната кампания се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа и се координира от БДЗП, а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия).

Преброяването на белите щъркели е една от най-големите природозащитни кампании в света, включващ хиляди доброволци и експерти. При него се брои цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица.

Защо броим щъркелите? Тъй като те са индикатор за качеството на средата, в която живеем и ние хората. Там, където има щъркели, има и повече чисти води, стари дървета и земеделие с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е проведено през 1934 г. Така стартира една от най-старите схеми за мониторинг на птиците в света. Тя се организира на световно ниво от BirdLife International – мрежа от над 110 природозащитни организации в цял свят. Представител за България в BirdLife International е БДЗП. България се включва в преброяването на белия щъркел през  70-те години на миналия век.

1306166

По време на преброяването, което се провежда в две поредни лета – 2014/2015 г., ще бъдат обходени хиляди населени места и ще бъде описано всяко щъркелово гнездо – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб.

За първи път обикновените хора също ще могат да се включат в тази кампания и да участват в "правенето на наука" по метода "citizen science" (гражданско участие в научни изследвания). БДЗП приканва всички желаещи да станат част от голямата природозащитна инициатива.

Тъй като щъркелът е познат и любим вид и може лесно да бъде наблюдаван и разпознат, в Голямото преброяване могат да се включат деца, семейства, цели класове, еко клубове, пенсионерски клубове и др.

У нас с тази кампания за първи път ще се тества моделът на т.нар. "citizen science". Хората, които искат да се включат в Голямото преброяване на щъркелите, трябва просто да посетят избрано от тях щъркелово гнездо (може и няколко) и след това да влязат в специалната онлайн платформа, създадена от БДЗП www.sturkel.bg и да попълнят електронен формуляр.

Електронната платформа за въвеждане на преброените гнезда ще бъде активна след 20 юни. Това, което е по-особено, е че е желателно да вземете GPS координати на преброеното от вас гнездо. Това може да бъде направено и чрез обикновен смарт телефон. Така благодарение на модерните технологии, броенето ще бъде много по-точно и ефективно.

При предишното броене, което се състоя през 2004/2005 г. бяха  обходени 253 града и над 5000 села или общо 38 000 километра. Това прави кампанията, организирана от БДЗП, една от най-мащабните природозащитни кампании.

Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората. Голямото преброяване на белите щъркели през тази и следващата година ще ни даде актуална информация дали ние българите и останалите европейци, живеем в по-чиста среда от преди 10 г. или напротив.


<< Sever.bg във Facebook >>



БДЗП
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар