Вход | Регистрация

11 са ухапаните от кърлежи от началото на годината

Към момента няма лежащи с диагноза "Лаймска болест", информират от РЗИ

11 са ухапаните от кърлежи от началото на годината
Снимка: Wikipedia


През първите шест месеца на 2012 г. в Русенска област са регистрирани 11 потвърдени случая на Лаймска болест при 56 (6 потвърдени и 50 вероятни) за същия период на миналата година, се казва в официална информация до медиите от Община Русе.

От РЗИ уточняват, че случаите са спорадични. През м. април по ел. поща в Община Русе са постъпили два сигнала за ухапвания от кърлежи. От началото на обработките срещу кърлежи до момента няма постъпили писмени или телефонни сигнали за ухапвания, съобщават от Общината.

От края на м.май 2012 г. до момента през Спешно отделение са преминали пет души с ухапвания от кърлежи, за които не е доказана Лаймска болест. Трима от тях са от община Русе, а двама не са жители на областта. Понастоящем в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Русе няма лежащи с такава диагноза.

По официални данни на ТСБ-Русе, към 31.12.2011 г., населението на Община Русе възлиза на 166 881 жители, т.е. едва 0,007% от населението е заболяло от лаймска борелиоза. Тук е важно да се подчертае, че Русе е ендемичен район за лаймската болест.

Това означава, че причинителите на инфекциозното заболяване - кърлежи и някои дребни бозайници като мишки и др., се срещат в Русенско и в момента са в активния си сезон, който продължава до ноември, подчертават още от общинската администрация и призовават за коректно поднесена на читателите информация, предоставена от институциите.
_______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 









Докладвай за нередност в статията
Добави коментар