Вход | Регистрация

6 съвета за по-добър сън

6 съвета за по-добър сън

Пълноценният сън е важен елемент за поддържането на добро здраве. За съжаление забързаният начин на живот често пъти ни лишава от него. Колегите от spotruvai.bg дават съвети как да  подобрите съня си и същевременно с това да се почувствате по-здрави и енергични:


Дайте си време за събуждане

Дори и да сте се наспали, това не означава, че веднага ще можете да скочите от леглото. Така че не си предизвиквайте стрес още от сутринта.

 

811081

 

Балансирайте часовете сън

На всеки два часа будно състояние се пада по един час сън. Тъй като не може да заспиваме през час, сънят ви ще е по-здравословен, ако си легнете по-рано и спите по-малко, отколкото, ако легнете късно и спите по-дълго. Неправилно е и да използвате уикенда за "наваксване" на пропуснатия през седмицата сън. В този случай може да сравним спането с фитнеса - тренировките няма да дават особен ефект, ако ги практикувате само събота и неделя.

 

811077

 

Избягвайте кафето след 2 следобед

Кофеинът се задържа в човешкия организъм до 6 часа след приема му. Това значи, че ако пиете кафе след 2 следобед, е твърде вероятно да не спите добре през нощта.

 

811079

 

Избягвайте и алкохола три часа преди лягане

Много хора вярват, че едно питие преди лягане подобрява съня. Това всъщност съвсем не е така. Алкохолът не е успокоително. Допустимо е да пийнете едно по време на вечеря или след работа, защото ще дадете време на организма си да го преработи. Всяка по-късна чашка е гаранция за нездрав сън.

811083

 

Тренирайте между 5 и 7 следобед

Упражненията повишават нивата на ендорфин, което от своя страна подобрява съня - прави го по-здрав и спокоен. Поради тази причина най-доброто време за тренировка, противно на някои очаквания, не е рано сутрин, а късно следобед.

 

811080



Спете на 19 градуса

Това е идеалната температура за сън. Ако в спалнята е твърде топло, това може да предизвика дори кошмари. Ако ви е хладно и няма в кого да се гушнете, ви съветваме да си добавете одеало, а в краен случай да сложете си нощна шапка.

 

811082 

 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Източник: Sportuvai.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар