Вход | Регистрация

Дискусия "Ваксини" организират "Обединени за глобална промяна"

Дискусия "Ваксини" организират "Обединени за глобална промяна"
Снимка: Север.бг

Часове преди гражданската дискусия по темата "Ваксините - право или задължение", организаторите от ГД "Обединени за глобална промяна"-Велико Търново Ирина Велкова и Ани Кисьова-Велкова изразиха позицията си по въпроса и обясниха причините, които налагат провокиране на активността на родителите в тази насока.

"В България нямаме право на свободен избор, относно поставянето на ваксини на нашите деца и на на нас, като възрастни хора., аргументира и родителската си позиция Ирина Велкова, която е майка на три деца.

Тя цитира чл. 2 и чл. 5 от Конвенцията за защита правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, установен от Съвета на Европа и ратифициран от РБългария на 23. 04. 2003 г. и чл. 87(1) от Закона за здравето, "които са в противоречие с чл. 58(1) от същия закон".

"Тук включвам и Законът за социално подпомагане, според който, по свободни критерии се отпускат детските надбавки, което е в абсолютно противоречие с чл. 3 от същия закон, който не допуска и пряка или непряка дискриминация. А ние се чувстваме дискриминирани, поради факта, че, според чл. 2 се отпуска детски надбавки само на родители, чиито деца са ваксинирани.", аргументира позицията си Ирина Велкова.

От няколко години върви онлайн подписка в защита правото на информирам избор за решението родителите да ваксинират децата си. Изпратено е писмо и до омбудсмана. Към момента няма никакво развитие на правата по въпроса с ваксинирането, каза Ани Кисьова-Велкова, а вече има конкретни случаи с издадени решения за глоби и наказания за родители, отказали ваксинирането на децата си.

"Изхождайки от всичко това, организираме дискусията, за да изговорим как да организираме това в България, как да го направим - да имаме свободния и отговорен избор за лечението на нашите деца, така, както е в много западни държави, където имунизациите не са планови", каза Ирина Велкова и цитира страни като Германия, Холандия, Люксембург, Гърция, Кипър, Русия, Финландия, Норвегия и др.

Младите активистки заявиха, че тазвечерната дискусия, която ще се проведе в ОУ "Димитър Благоев" от 18:00 ч.в Актовата зала, ще покаже доколко здравето, гражданската и родителска роля е отговорност за всеки. Само тогава въпросът ще има развитие и ще темата за пореден път ще бъде повдигната за обсъждане в Народното събрание.

От Националната мрежа на родителите подкрепят инициативата, която е поредна за активистите от гражданско движение "Обединени за глобална промяна". По тяхна инициатива бе събрана подписка и проведено шествие срещу шистовия газ; проведе се информационна кампания за водата и ACTA и протест, срещу вдигането на цените на тока. Тяхна е заслугата за сободния пазар, а в момента в интернет пространството тече "кооперативна" кампания за закупуване на по-евтини и качествени плодове и зеленчуци.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар