Вход | Регистрация

Летен грип вилнее из страната ни

Летен грип вилнее из страната ни
Снимка: sxc.hu

Бум на летен грип, причинен от 6 - 7 енетеровируса, има в страната, съобщи водещият вирусолог акад. Ангел Гълъбов. Ентеровирусите се развиват в тънките черва. При младежите те удрят бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, и така отключват диабет, обясни ученият и допълни, че това се случва относително рядко. При възрастните обаче те могат да поразят сърцето, като причиняват миокардити, да доведат до асептични менингити, които са лечими, и силни болки в междуребрието, обясни акад. Гълъбов.

Близо 1500 случая, причинени от ентеровируси, са регистрирани само за няколко дни някои райони на страната ни.

В повечето случаи вирусите на летния грип, които върлуват сега, ни докарват висока температура, зачервено гърло, втрисания, обриви, гадене, болки в стомаха и трайно пребиваване в тоалетната. Заболяването отшумява за около седмица.

Специалистът обясни, че причина за подранилия летен грип са жегите още в края на юни. Той обикновено върлува след средата на юли. Ваксина срещу него няма създадена, тъй като ентеровирусите имат способността да се променят постоянно. Обикновено, попаднали в тънките черва на човека, само за часове е възможно да се изменят до съвършено нов тип.

Затова добрата хигиена е единственият начин да се предпазим от летния грип, причиняван от тях, подчерта акад. Гълъбов. Ентеровирусите са много устойчиви, могат да бъдат пипнати не само от кихане и кашляне на околните или от ползване на чужди или не добре измити прибори за хранене, но и от пипане на дръжките в автобусите тролеите или от перилата на ескалатора в метрото.

Прилепчивостта им е особено опасна и поради факта, че в 80% от от случаите ентеровирусите нямат никаква клинична проява. Един заразен човек може да не усеща никакви симптоми няколко дни, но през това време да инфектира маса народ около себе си, обясни акад. Ангел Гълъбов.

В момента учени от Националната академия по медицина разработват методика за последователно прилагане на три вида медикаменти за профилактика и лечение на инфекции, причинени от ентеровируси.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Русе24
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар