Неприятно! Първи случай на туларемия
Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването не служи като източник на инфекция за околните хора
Уикипедия
Първи случай на туларемия е регистриран в област Плевен, информират от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града.
Оттам напомнят, че при съмнение за заболяване от туларемия незабавно се уведомява РЗИ, отдел "Противоепидемичен контрол” на тел. 064/ 823 759 и се изпраща бързо известие. Болният се насочва за консултация и хоспитализация в инфекциозно отделение. А диагнозата се поставя серологично. Серумната проба се изпраща в НЦЗПБ – София, бул.”Столетов” № 44А, лаборатория по особено опасни бактериални инфекции – д-р Ненова.
Туларемията е остро инфекциозно заболяване с бактериален причинител, характеризиращо се с природна огнищност и многообразие на клиничните форми, свързано с различните начини на заразяване.
Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути, дезинфектанти – за няколко минути. В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни. В епизоотичния процес са въвлечени над 100 вида.
Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването не служи като източник на инфекция за околните хора.
В природните огнища на туларемията предаването на заразата сред животните се осъществява: чрез кръвосмучещи насекоми и кърлежи; чрез вода и храна, замърсени с урина и фекалии на болните; изяждане на трупове на умрелите гризачи.
Човек може да се зарази по няколко начина: през наранена кожа и лигавици, при одраскване или порязване и замърсяване с кръв от болно животно, напр. при дране и обработка на месото на дивеча, чрез вода и храна, замърсени с отделянията на болни животни, чрез ухапване от кърлежи или по-рядко от комари и други кръвосмучещи насекоми.
Кърлежите играят роля на допълнителен резервоар на инфекцията, тъй като запазват пожизнено причинителите и ги предават на потомството. чрез вдишване на прах, съдържащ причинителите на туларемията, напр. полска работа, в складове за зърнени храни, мелници.