Вход | Регистрация

Отново афлатоксин във ферма

Отново афлатоксин във ферма
Снимка: sxc.hu

Повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 са установени в проба сурово мляко във фермерски пункт в област Габрово, информират от Агенцията по храните. Цялото количество няма да се допусне в хранителната верига, а ще се унищожи. На фермерския пункт е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.

Завишени норми бяха костатирани и във ферми в Софийски и Видинско.

Според становище на Центъра за оценка на риска към БАБХ, надвишаването на пределно допустимите количества не означава предизвикване на мигновени негативни здравни ефекти върху населението, като относителния риск от поява е по-малък от 1 допълнителен случай на 1 милион население годишно

Рискът за консуматора е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена. Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на консуматора, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план.

Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар