Вход | Регистрация

Пийте чай за здраво сърце и добър сън

Пийте чай за здраво сърце и добър сън
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няколко чаши чай на ден са отлична профилактика срещу безсънието, смятат японски учени. В хода на своето изследване, специалистите установили, че при хората, които пият дори само по 1-2 чаши чай дневно, безсънието и нощните кошмари се срещат с 50% по-рядко, отколкото при тези, които са привърженици на чая.

Учените все още търсят обяснение на точния механизъм, който прави чая така полезен за добрия сън, но смятат, че то следва да се търси в действието на съдържащите се в напитката активни вещества и най-вече на аминокиселината танин, която има свойството да намалява стреса и да успокоява негативната електрическа активност в мозъка.

Друго изследване пък показва, че зеленият чай намалява с до 75% риска от сърдечносъдови заболявания. Седемгодишните наблюдения върху повече от 7 хиляди души са доказали, че редовната употреба на 300 мл зелен чай активизират имунитета и с това намаляват риска включително от ракови заболявания.

Според японските учени това се дължи на действието на антиоксидантите, на които зеленият чай е особено богат, най-вече за очистване на холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове.

Чаят се счита за по-полезна напитка дори и от водата. Учени обясняват, че консумацията на три или повече чаши чай дневно се равнява на консумацията на големи количества вода, а дори може да има и допълнителни ползи за здравето. Те се дължат на съдържанието на полифеноли.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар