Вход | Регистрация

Плевенчанка даде шанс за нов живот на 4-ма души

Починала в търновската болница жена стана донор на черен дроб, сърце и бъбреци

Плевенчанка даде шанс за нов живот на 4-ма души
Снимка: sxc.hu

58-годишна жена, която на 9 август е изпаднала в мозъчна смърт в областната болница във Велико Търново, е станала донор. Нейни органи са трансплантирани на четирима души.

Пациентката е от Плевен и е постъпила в търновската болница със спонтанен мозъчен кръвоизлив, но не е могла да се възстанови. След като жената починала, близките й са дали съгласие органите ѝ да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека.

Сърдечната трансплантация е извършена в УМБАЛ "Св. Екатерина" от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Реципиентът е 28-годишен мъж.

По същото време във Военномедицинска академия е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Никола Владов. Реципиент е 46-годишен мъж.

Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация.

Трансплантациите на двата бъбрека са извършени в УМБАЛ "Александровска" от екипа на проф. д-р Петър Панчев. След проведените изследвания комисия е определила за реципиенти двама 46-годишни мъже.

Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което може да бъде спасен животът на четирима души.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: Министерство на здравеопазването
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар