Вход | Регистрация

Работа + стрес = диабет

Здравословният начин на живот би намалил риска от заболяването

Работа + стрес = диабет
Снимка: Thinkstock/Guliver

С 45% се увеличава рискът от диабет при наличие на стрес на работното място.

Непрекъснатото напрежение на работа увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, загуба на зрение и диабет, предупреждават експертите.

Изследвания сочат, че около 3 милиона души в Обединеното кралство страдат от диабет. Сериозна е възможността броят им да скочи драстично и ако се запази тази тенденция до 2025 г. болните от тази болест ще достигнат до 4 милиона, а до 2030 - пет милиона.

Тези данни са от изследване на Института по епидемиология в Мюнхен и в него са участвали 5337 мъже и жени на възраст между 29 и 66 г., които работят на пълен работен ден.

Първите симптоми на болестта диабет са умора и лесна уморяемост, необяснима загуба на тегло, силна, непрекъсната жажда, често уриниране, повишен апетит, затруднено и забавено зарастване на рани, чести инфекции и понижен имунитет, замъглено виждане, резки промени в настроението, раздразнителност.

Как да се предпазим? Съвети на специалисти:

От работа не можем да избягаме, но затова можем да променим начина си на живот.

Храните, предпазващи ни от диабет са ябълки, цитрусови плодове, лук, магданоз, зехтин, броколи, тъмни плодове и храни богати на магнезий.

Добре е да се намалят зърнените храни, съдържащи глутен, които пречат на глюкозния метаболизъм и ГМО-продуктите.

Една чаена лъжичка канела на ден би намалила риска да заболеем от диабет. Тя стабилизира кръвната захар в кръвта и забавя скоростта на разграждане на храната.

Редовните упражнения ще ни помогнат да запазим теглото си в норма, което е важна част от защитата ни от коварната болест.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар