Вход | Регистрация

Ученици отслабват с амфетамини

Ученици отслабват с амфетамини
Снимка: Булфото

Броят на русенските ученици, употребяващи синтетични наркотици и най-вече амфетамини, нараства. Само за последните две години близо 3 пъти са се увеличили учениците, търсещи помощ. За това информират директорът на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева и колегите й докторите Станислав Иванов и Пламен Панайотов, цитирани от "Русе нюз".

По данни на д-р Матева за 2012 г. в Центъра са консултирани 484 юноши и тийнейджъри на възраст между 15 и 21 години. Само една година по-късно тази бройка драстично се е увеличила до 1246 души. От началото на 2014 година до сега през центровете в града са минали над 800 младежи.

Като основна причина за посягане към дрогата те са посочили опитите за избягване на породено по различни причини напрежение или депресия и не рядко, особено при девойките, желанието за намаляване на личното тегло.

Преди една седмица в мъжкото отделение на Центъра за психично здраве по спешност са постъпили два сериозни случая – единият на 22 години, а другият – на 24. И двамата са с тежки метамфетаминови психози, които се характеризират със себенараняване и нараняване на други хора, с психотични изживявания и дори с опити за убийство и самоубийство, коментира доктор Матева.

Според медиците, сериозна вина за тревожното положение сред младежите, имат и родителите или по-скоро липсата на тяхното присъствие и подкрепа, докато те израстват. Освен това се счита, че както тютюнопушенето, така и употребата на наркотични вещества, е поведенчески модел, който децата копират.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар