Вход | Регистрация

550 наблюдаваха миграцията на птиците

Общият брой на видените пернати е 12 515 индивида от над 70 вида, сред тях и розово фламинго

550 наблюдаваха миграцията на птиците
БДЗП

Повече от 19 000 деца и възрастни наблюдаваха миграцията на птиците в 30 страни в Европа и Централна Азия. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2013. В организираните общо 900 събития бяха наблюдавани над 2,4 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.

В България координатор на Европейските дни на птиците 2013 бе Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. В различни части на страната, хора от различни възрасти посетиха интерактивните информационни щандове на БДЗП, наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията на птиците и се включиха в разнообразните игри и работилници за изработване на изкуствени гнездилки и хранилки, както и оригами с птици, информират от БДЗП.

У нас се включиха 550 ученици, студенти и възрастни, които посетиха 23-те събития организирани от БДЗП. Общият брой на наблюдаваните птици е 12 515 индивида от над 70 вида.  Трите най-често срещани видове за страната са: обикновеният скорец, белочелата водна кокошка и саблеклюнът. От редките и застрашени видове са наблюдавани: големи кресливи орли, белоглави лешояди, белооки потапници, къдроглави пеликани и пъстроопашати крайбрежни бекаси.

В района на Атанасовско езеро край Бургас е установено розово фламинго, а по река Дунав, около градовете Свищов и Белене са наблюдавани морските орли със сателитните предаватели, които им бяха поставени от екип на БДЗП през 2011 г. Най-много видове птици са установени в района на Бургаските езера, в блатата на остров Персин и рибарници Хаджи Димитрово.

Домакини на събитието бяха градовете Бургас, Балчик, Русе, Свищов, Белене, Козлодуй, Хасково, Маджарово, Провадия и София.

Европейските дни на птиците са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International. Тази година то се проведе за 20-ти пореден път. Празникът приканва всички хора да научат повече за пернатите и да чуят интересни факти за тяхната миграция и невероятните им пътешествия. Основната цел на събитието е да повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията на птиците и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания.



<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар