Вход | Регистрация

Кнежа празнува 70-годишен юбилей

Богата празнична програма започва от днес

Кнежа празнува 70-годишен юбилей

Град Кнежа отбелязва на 23 ноември 70 години от основаването си. По случай юбилейя от днес започва богата празнична програма, базари, веселия, съобщават от Общината.

Празниците започват днес, 20 ноември, с откриване на кабинет по бубарство в Професионалната гимназия по земеделие "Стефан Цанов" от 14 часа. Арт работилница за млади творци "Прошепнати мечти" ще стартира на следващия ден в Камерната зала на Народно читалище "Борба 1896” от 10 часа. За същия ден, но от 17 часа, са предвидени историческа презентация и родова среща под надслов "Корени”, които ще се състоят в Общинския социален комплекс.

Откриване на слънчев часовник пред Народно читалище "Борба 1896” ще се състои от 17 часа на 22 ноември (петък). След това ще бъде открита и изложбата "Спасение” на Людмил Георгиев и студио "Димчовски” в Общинския исторически музей.

Празничният съботен ден - 23 ноември, куп мероприятия ще зарадват жителите и гостите на града. Пърформънсът "Прошепнати мечти” ще се състои от 15 часа в Камерната зала на местното читалище. Половин час след това, на открита сцена пред читалището, представителният духов оркестър на Сухопътните войски на България ще изнесе концерт, а тържествената церемония по издигане на знамената на България, Община Кнежа и Европейски Съюз ще започне в 16.30 часа на площад "Пенчо Янкулов”.

Непосредствено след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните местни герои. Празникът ще продължи с тържествен концерт по случай 70 години от обявяването на Кнежа за град с участието на Плевенската филхармония, който ще се състои в големия салон на местното читалище. Празничната програма ще завърши със заря.

Кнежа

Натрупването на годините
навява всякога тъга
носталгия за времето отминало
с прискърбие за младостта.

Ала на времето не е подвластен
един град с името Кнежа.
С живот вълнуващ, многопластен...
оставя своята следа.

През вековете името е устояло.
Просъществувало е векове.
Във древността се корени начало,
благословено от самите богове.

Над него кръст божествен свети.
Огрява нощното небе.
Напомня за старинните завети,
че който пази коренът-расте.

Разстлал снага във равнината
усмихва сякаш се градът:
"За хората ще съм съдба крилата
и в бъдещето ще чертая светъл път”.

Това стихотворение поетесата и писател Румяна Капинчева, носител на първа награда от националния конкурс за детска литература на името на Петя Караколева, посвети на Кнежа по случай юбилея.

Румяна Капинчева, вече за трета поредна година създава пиеси специално за младите театрали на града, които се радват на голям успех.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар