Вход | Регистрация

Подобряват градската среда по проекти за 10 млн. лв.

С група проекти Община Велико Търново ще кандидатства по ОП "Регионално развитие – градска среда"

Подобряват градската среда по проекти за 10 млн. лв.
Снимка: Север.бг

Община Велико Търново подготвя проекти за 10 млн. лева по ОП "Регионално развитие” за обновяване на градската среда, съобщи кметът Даниел Панов.

Сред тях е проект за изграждане на парк за отдих на хълма Света гора. Предвидено е изграждането на увеселителен център, спортна площадка, зона за планинско колоездене, площадка за скейборд, свободна зона за разхождане на домашни любимци и площадка за отдих с барбекюта. Предвижда се да бъде монтирано и Виенско колело.

За да почерпи опит в изграждането на подобни големи паркове за отдих, кметът Панов е посетил Букурещ, където изключително много наблягат на парковите пространства и възстановяват стари паркове.

Със средства по програмата ще бъде завършена тротоарната настилка около паметника "Майка България” и ще бъде обновена детската площадка и неотремонтираната алейна мрежа в парк "Марно поле".

В парк "Руски гробища” ще бъде монтирано осветление, поливна система и ограда. В кв. "Зона Б” ще бъде изграден нов парк на площ от 2,5 дка.

В кв. "Чолаковци” също ще бъде облагородено междублоковото пространство. Там ще бъде изградена детска и спортна площадка.

В парк "Никола Габровски” се предвижда да се изгради детска и спортна площадка. Там ще бъде монтирана ограда и поливна система. Предвидено и изграждането на футболно игрище.

На парковете в кв. "Акация” и в кв. "Бузлуджа” ще бъде изградена поливна система. Е

дин от изготвените проекти предвижда и благоустрояване на парковото пространство пред ДКС "Васил Левски”. На ул. "Проф. Илия Янулов” в кв. "Кольо Фичето” ще бъде изградено баскетболно игрище и площадка за скейборд.

Общината вече е изготвила 50% от проектите. Предстои до 15 декември да бъдат готови и останалите. На 11 януари те трябва да бъдат предадени в Министерство на Регионалното развитие. Очаква се да бъдат одобрени през месец март. Тогава ще бъде обявена и обществена поръчка. Срокът за реализиране на проектите е до 2014 година, но според Панов по тях ще има резултат още в края на 2013 година.

"Смятам, че към поддръжката на тези съоръжения оттук нататък освен Общината, ангажимент имат и хората. Мисля, че това ще е първата задача след зимния сезон - да направим бригади там, където има нещо счупено и с материали и бои, които ще осигурим, в почивните дни да се възстановят. Нека всеки да има грижата на добър стопанин на това, което сме създали с много труд”, заяви кметът Даниел Панов.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: радио "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар