Вход | Регистрация

Три резервата с план за противопожарна дейност

Три резервата с план за противопожарна дейност
Снимка: Wikipedia

Експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите - Велико Търново изготвиха оперативен план за противопожарна дейност в трите резервата - "Бяла крава" в землището на с. Костел, община Елена, "Савчов чаир" в землището на с. Кладни дял, община Велико Търново и "Хайдушки чукар" в землището на с. Буйновци, община Елена.

Планът включва мерки за предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие и разпространение, осигуряване на условия за своевременното им откриване и успешно гасене, както и за осигуряване на пожарната безопасност в защитените територии.

Предвидена е схема за оповестяване при пожари, включваща кметства, съответните държавни горски стопанства, РИОСВ, районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението”, общини и Министерство на отбраната (при необходимост).

Изпратени са и писма до кметовете на съответните общини, уведомяващи за мерките, които трябва да предприемат на местно ниво, в случай на пожар.

Трите резервати заемат територия от 226 ха и са обявени с цел опазване на вековни букови гори, както и биологичното разнообразие, съдържащо се в тях. 

В рамките на проект "Устройство и управление на резерват "Бяла крава” и поддържани резервати "Хайдушки чукар” и "Савчов чаир”, изпълняван от РИОСВ – Велико Търново и финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г.” през тази година ще бъдат разработени противопожарни планове за трите резервата.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар