Вход | Регистрация

"Копче за сън" ще разказват "сливенски кукли" в Търново

"Копче за сън" ще разказват "сливенски кукли" в Търново
Фейсбук

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 15 юни от 11:00 ч. в читалище "Искра”, Държавен куклен театър Сливен представя "Копче за сън” от Валери Петров. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Оги в тъмното не спи.

Дядо приказки реди.

Копчето за сън върти спомените на нощта.

Първа приказка — за рибки.

Втора приказка — за котка.

Копчето се преобърна.

Сън изплува от нощта,

… странна трета приказка — за обичта.

 На ХІІІ Международен куклен фестивал "Златният делфин" през 2005 г. във Варна, постановката на ДКТ-Сливен получава награди в категориите "Оригинална музика" на Владимир Джамбазов и "Актьорско майсторство за мъжка роля" на Румен Гаванозов. Награда за актьорско майсторство на Катилей Кателиев за ролята на Дядото е присъдена на IX Зимен фестивал на изкуствата "Сцена , палтра, слово”  в Пловдив през 2013 г.

Режисьор на спектакъла е Злати Златев, сценографията е на Анна Игнатова, а оригиналната музика – на Владимир Джамбазов. В спектакъла участват Катилей Кателиев, Мария Райчева, Ефимия Павлова, Анастасия Асенова, Атанас Махнев.

Валери Петров е вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки" – книгата, излязла през 1986 и събрала приказките "Бяла приказка", "В лунната стая", "Копче за сън", "Пук" и "Меко казано".

ДКТ – Сливен гостува за втори път на сцената на Куклен театър ВЕСЕЛ. До края на сезона търновските зрители ще гледат и "Спящата красавица", "Задави се Меца", "Котаракът в чизми", "Приказка за феи и зъбки", "Прасето, което искаше да стане принцеса", "Джуджето Дългоноско" – заглавия, които заемат достойно място в репертоара на сливенските кукленици.

<<Sever.bg във Facebook>>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар