Вход | Регистрация

“Росна китка“ стана на 15-години

Женският народен хор при НЧ „Развитие-1884“ Поликраище събра приятели и почитатели на българска народна музика

“Росна китка“ стана на 15-години
Татяна Кушева / Личен архив

С празничен концерт в салона на читалището, Женският народен хор "Росна китка” с диригент Георги Петров при НЧ "Развитие-1884" Поликраище отбеляза 15-тата годишнина от своето основаване.

Организаторката на тържественото честване Елисавета Попгеоргиева разказа за участията на самодейките през годините и отличията, получавани за невероятно чистите гласово и носещи дълбок емоционален заряд изпълнения. В програмата бяха представени 15 песни от различните фолклорни области на България.

На празник, като на празник, казват хората, изразявайки най-свидните си чувства. И за този музикално-духовен празник поздравленията валяха от всички страни. Но най-скъпи на изпълнителките бяха думите, казани от ръководителите на хора през годините - Петър Ризов – диригент от 1998-ма до 2007-ма година и Георги Петров – настоящ диригент. Бившият председател на читалището Марин Удварев уважи пеещите дами с по един карамфил за всяка. А читалищното настоятелство се "отчете" със специално изработени за случая сувенири. С грамота и сувенир бяха почетени и двамата диригенти на хора.

1107213 1107212 1107214

"Години наред, от поколение на поколение, народната песен е звучала и продължава да звучи на сцената на родното читалище. Тя е наше ценно наследство и национална гордост, която сме длъжни да съхраним и да предадем на своите наследници. И ако женският народен хор "Росна китка” със своя диригент Георги Петров с богатата си дейност и с безбройните си медали и отличия допринасят за това, значи има смисъл и с вяра в бъдното – смело и с все същия ентусиазъм, талант и нестихваща енергия, ще продължаваме напред!", сподели Татяна Кушева, една от славеите, допринасящи за хармоничните изпълнения на хора.

1107208 1107209

Останалите сладкогласни дами, изпълняващи с любов и душа българските народни песни са: Боряна Атанасова, Пенка Гългълова, Николинка Енчева, Румяна Антонова, Цветомила Кьосева, Ирена Гългълова, Йонка Карастоянова, Марианка Байчева,Вяра Петрова, Димитранка Савова, Атанаска Трифонова, Татяна Кушева, Елисавета Попгеоргиева, Диляна Гавазова и Димитрина Кушева.

1107211 1107215

Във фоайето на читалището бе подредена изложба с грамотите и дипломите, спечелени от хора за 15-годишната му творческа кариера, както и със снимки от участия в страната и чужбина.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар