Вход | Регистрация

28 състава на театралния фестивал „Малкият принц“

Известният режисьор Николай Априлов е председател на журито

28 състава на театралния фестивал „Малкият принц“

360 деца и младежи от страната участват в VIII Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц", който се провежда във Велико Търново. От днес до 3 май на сцената на МДТ "Константин Кисимов" ще се изиграят 28 спектакъла. Участниците са разделени в две възрастови групи – до 14 и до 19 години. Постановките се играят от 9:00 до 18:00 ч., а входът е свободен.

Инициатор на фестивала, който стартира като регионален преди 8 години, е НЧ "Извор" - с. Самоводене. От три години Община Велико Търново подава ръка и става съорганизатор, като провеждането на театралното събитие се прехвърля в града.

902391

"По-удобно е като сцена и като местоположение и предполага по-голям интерес на групи от цяла България. Спектаклите са разнообразни – при детските преобладават драматизации на приказки и пиеси, подходящи за възрастта им. При юношеските разнообразието е по-голямо, тъй като не са толкова много добрите съвременни младежки пиеси и често младите хора, въпреки крехката си възраст, се спират на българска класика. Тази година участва и група с клоунада, която е тип "уличен театър. Наградите са парични и предметни и за децата са голяма радост. Не толкова материалната страна, колкото до това, че, получавайки наградата, трудът им е оценен и си заслужава.", каза Рени Дранкюлева, председател на НЧ "Извор" - Самоводене и съорганизатор на форума.

Тя отправи поздравления към всички родители, които бяха довели дечицата си – 2-,3-,4- и 5-годишни на представленията, защото "нещата трябва да тъгнат първо оттам".


Мнението на журито помага на ръководителите да видят силните и слабите страни в своята работа. Прецизните оценки дават членовете Иван Димитров от отдел "Култура" към Общината и Стефан Методиев – актьор от МДТ "К. Кисимов" . Техен председател е режисьорът Николай Априлов, който за първи път тази година участва като жури на театралния фестивал. Специално за Север.бг бате Ники, познат на повечето като водещ на предаването "Като лъвовете", сподели впечатленията си от театралния форум:

902386

"Щом има едно посято зърно, то не може да не даде плод. Най-добре е плодът да бъде красив и вкусен, но щом 8 г. се организира и щом в основата стоят хора, които милеят за него, би трябвало да се очаква добър резултат от фестивала. Мисля, че той има бъдеще и, колкото повече години минават, толкова той ще бъде полезен. Най-малкото, защото учи децата на отношение към изкуството, на дисциплина, каквато в изкуството е необходима и на желанието човек да се покаже, да се представи пред другите в най-добрата си светлина.

Още не е минал първият ден, но виждате ли сред тези деца, които излязоха "зрънца" за "голямата сцена и голямото кино"?

Още не съм видял нито едно "зрънце" , трудно ми е. Но казах и на някои от ръководителите, че много важна е подготовката и на самите ръководители за това. Коментираме, че не може да не сме учили музика и да станем диригенти. Не може поне някакъв курс на обучение да сме преминали по актьорско майсторство и да се занимаваме с театър. Той не е толкова лесно изкуство, нищо, че е най-демократичното, защото борави с речта, а музиката с ноти, т.е., трябва да имаш подготовка. Вероятно, защото театърът борави с думи от ежедневието, от речта, която всеки ден използваме и ние смятаме, че това е много лесно изкуство. Оттам идва усещането за "лесно" в театъра.

Къде е мястото на детския и на младежкия театър в България?

Доста на по-заден план от това, което беше някога. За съжаление и в драматичните театри и в оперните театри, в които аз напоследък работя, най-малко пари се отделят за детските спектакли. Това е един парадокс, който не се наемам да тълкувам защо е така. В крайна сметка обаче това е едно лицемерно отношение на онези, които управляват, тъй като пък основната публика са децата. Така че, можеш ли да ми обясниш защо някой ще бъде основна публика, а ти за него ще полагаш най-малко усилия?! А ще даваш хиляди левове за постановки, които се играят три пъти... няма да давам примери тук за Търново. Но това са нещата, до които аз не мога да достигна като отговор. Вероятно никога няма и да стигна. Не може в националния ефир да бъка от политически помии и да няма нито едно свястно предаване за деца. Има неща, които нямат отговор. Никакъв отговор!

Все пак за какво сте оптимист?

За нищо не съм оптимист... За нищо! И, все пак... Големият поет Павел Матев е написал стихотворението "Трева", което започва така: "Живея просто. Като дъх. Помни това! Не съм скала, не съм и връх, а съм трева..." Това е най-голямата метафора на таланта – тревичката ще си намери мястото. Под калдъръма, между паважа, в скалите – ако е писано тя да порасне. "... Рекат ли да ме окосят – уж за сено - ти вярвай, аз ще прораста. Дано. Дано!" В това съм оптимист, че в крайна сметка истинските неща ще си дойдат на мястото, въпреки упоритата съпротива на обкръжаващия ни свят.

902389

Спектаклите, които са включени в следващите два театрални дни, са:

На 2 май /четвъртък/:

10:15 ч. - "Приказка за обърканото царство";

10:45 ч. "Джекин и Хайлд";

11:15 ч. - "Юнаци с умни калпаци";

14:00 ч. - "Женско царство";

15:05 ч. - "Показа за Париж";

16:20 ч. - "Женско царство – мъжко господарство";

18:00 ч. - "Малкият принц и ние";

19:00 ч. - "Боряна"



На 3 май /петък/:

09:00 ч. - "Кой ми сви панталоните?";

10:20 ч. - "Малки комедии";

11:20 ч. - "Как така?";

12:00 ч. - "Дневниците на Адам и Ева";

14:30 ч. - "Милионерът";

15:55 ч. - "Орисия";

17:10 ч. - "The Стената 4 – Легендата";

18:40 ч. - "Пепеляшка – Super star”.


902387

<< Sever.bg във Facebook >>











Докладвай за нередност в статията
Добави коментар