Вход | Регистрация

Арт група "Дупини" изгаря картини в името на изкуството

Хората на изкуството се присъединяват към протеста на Музея за съвременноп изкуство в Касория (Италия)

Арт група "Дупини" изгаря картини в името на изкуството
Снимка: Север.бг

Протестна акция организира арт група "Дупини" на от 17 часа на 5 май пред художествената галерия "Борис Денев". Инициативата е израз на подкрепа на членовете на организацията с нестопанска цел към Музея за съвременно изкуство в италианския град Касория и лично на директора му Антонио Манфреди.

Протестът на културната институция от Ботуша е насочен срещу липсата на обществена и държавна закрила за изкуството и нашумя в световен мащаб, след като получи подкрепата на художници от цяла Европа. Недоволството ще бъде изразено символично чрез изгарянето на творба на Антонио Манфреди, която той лично е дарил за целта своя картина, както и на платна на всеки един от членовете на арт групата.

Концепцията на акцията предвижда тя да завърши със събирането на пепелта от произведенията и и изпращането й в Музея за съвременно изкуство в Касория. Освен израз на солидарност, събитието е и протест срещу липсата на финансиране за неформални арт изяви в България.

 

Музеят за съвременно изкуство в Касория започна изгарянето на произведения на изкуството от постоянната си експозиция през месец март. "Крак повлече" директорът Антонио Манфреди, който пожертва своя творба, с която е участвал на последното биенале във Венеция. Протестът е насочен директно срещу разхищението на публични средства в Италия и съкращаването на рзхходите за култура като мярка за справяне с кризата.

В момента в музея в Касория се съхраняват почти 1 000 произведения на съвременното изкуство от целия свят. Всяка седмица тук се изгарят по три картини, а публичният апел на Манфреди е подкрепен от художници от Уелс, Германия, Унгария и Чехия.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар