Вход | Регистрация

Бална рокля на повече от век показа РИМ

Уникалният екземпляр е част от изложбата "Русенските балове"

Бална рокля на повече от век показа РИМ
Снимка: РИМ - Русе

Бална рокля на повече от 100 години показа Русенският исторически музей. Тя е от 1908 година, изработена в Букурещ, Румъния. Тя е от първата модна тенденция на "Шантеклер". Изработена е от черна дантела, богато ушита, ефектна, с малък шлейф на гърба.

"За русенци това е стандартното поведение да си пазаруват от румънската столица. Това задава и модата в града", каза за Север.бг Искра Тодорова от Музея на градския бит (Къщата на Калиопа) в крайдунавския град.

Роклята на повече от век всъщност е част от богатия експонат от изложбата "Русенските балове" на РИМ - Русе. В нея място намира и рокля на снахата на Панайот Хитов. Тя имитира русалка, заради двете си пищни ленти на гърба. Също богато украсена с пайети и много атрактивна.

В изложбата са показани и доста аксесоари и накити, от края на XIX век - почти до наши дни. Представени са модните тенденции при балните рокли и срива им в периода на социализма.

Баловете - най-бляскавото събитие в живота на светското общество са част от живота на Русе още в последните десетилетия на османското управление. Благотворителните балове на читалище "Зора” адаптират европейските културни модели на забавление към революционните нужди на времето. След Освобождението градът започва да създава своите общностни и културни модели, а изкуството на музиката и танца, като вид забавление, най-лесно адаптират европейската мода към следосвобожденското мислене на българското общество.   

Наречен заради архитектурното си изящество "Малката Виена”, градът естествено усвоява повечето "виенски ценности” – виенска мода, виенска мебел, виенски бал...

"Военизираният” през ХІХ в. европейски държавен модел пренася директно в живота на града бляскавите балове на войската и флотата. Сградата на Военния клуб е притегателно място за най-пищните балове на града, а присъствието там се превръща в знак за социално положение.

Баловете, като всяко друго обществено събитие, са "социалните мрежи” на градското общество. Там се представят нови моди и клюки, обсъждат се кандидатури за женитби, сключват се споразумения. Тук младите дами дебютират  в обществото и получават своите първи уроци по етикеция.

Периодът на социализма прекъсва утвърдената традиция на баловете като най-изисканите, пищни и елитарни събития в живота на града. Дълго време тези форми на забавление са категорично забранени. Устойчивостта на традицията се проявява във възобновените под формата на "абитуриентски вечери” балове след завършването на гимназиалния курс на обучение.  

В първите години след Освобождението Русе е най-голям град и стопански център на Княжество България. Важното значение на града се определя от бързото индустриално развитие, традиционнитe търговски връзки с дунавските страни и целенасоченото адаптиране на европейски културни модели. Бързото усвояване на модерния тип урбанистична култура дава повод градът да бъде наречен "Малката Виена” и "Врата към Европа”.

Конструирането на градска култура от европейски тип се оказва най-лесно постижимо посредством усвояване на модерните забавления и изкуства. Класическата, популярната и забавна музика, като част от свободното време на висшето общество, най-бързо създава мост между модерната европейска култура и патриархалното следосвобожденско мислене. Най-бляскавите и пищни прояви на музикално и танцово забавление – баловете – се превръщат в емблема на градския елит, обобщават от РИМ - Русе.

<< Sever.bg във Facebook >>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар