Вход | Регистрация

ВГ „Нова музика“ пяха на юбиляря Янко Миладинов

ВГ „Нова музика“ пяха на юбиляря Янко Миладинов
НЧ "Напредък 1869"

Талантите на Аделина Колева" от ВС "Нова музика" – Горна Оряховица бяха основните беквокалисти на Юбилейния концерт на диригента на Биг Бенда на Янко Миладинов.

Янко Миладинов е композитор, аранжор, пианист и диригент на Биг Бенда на БНР, автор на стотици вечни български песни.

Тази година той навърши 70 години. Този празник, както и петдесетгодишната му творческа история, свързана с Биг Бенда на БНР и със звездите на родната ни поп музика, бяха отбелязани с авторски концерт в Първо студио на БНР.

По времето, когато Янко Миладинов е пианист на Биг Бенда на БНР, диригент е Вили Казасян – обаятелна личност, голям професионалист, който превръща оркестъра в институция. Съставът свири на най-престижните форуми у нас: "Мелодия на годината”, "Златният Орфей”, "Златният кос”. Оркестърът пътува на турнета в Германия – Щутгарт, в Швейцария – Берн, Румъния, Полша, Унгария. Има и няколко големи концертни турнета в бившия Съветски съюз.

Много от песните, създадени от Янко Миладинов, са композирани за конкурса "Пролет” на БНР. Той е основан през 1971 година, за да стимулира авторите да създават нови български песни. След одобрение от комисия, текстове и музиката се аранжират от професионалисти и се записват с Биг Бенда в Първо студио на радиото. Слушателите избират най-добрите песни. В продължение на 25 години Янко Миладинов участва в конкурса със свои композиции. Има отличени песни с първи и втори награди.

Пътят му е свързан и с още едно знаково събитие – международният фестивал "Златният Орфей”. Години наред, в началото на лятото, форумът приковаваше вниманието на цяла България пред телевизорите. Биг Бендът на БНР е част от историята на този фестивал.


<< Sever.bg във Facebook>>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар