Вход | Регистрация

Второ издание на "Аз, Градът" е открито

Редица интересни прояви съпътстват Фестивалът на съвременната градска култура

Второ издание на "Аз, Градът" е открито
Снимка: Община Русе

Балон политна над Съдебната палата в Русе вчера.

Необичайната гледка бе част от рекламата на града по проект "Аз, Градът". Той бе осигурен от Консорциум "Съвременна градска култура” – изпълнител на дейностите по реклама и промотиране на събитието.

Началото на фестивалът за съвременна градска култура, организиран от Община Русе и финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 започна точно в 12.00 часа. Тогава бе открита втората арт колона, която излъчваше запис от МФ "Мартенски музикални дни" 2010 година,  Концерт на Фестивален оркестър на възпитаници на училището с диригент - Емил Табаков и солист - Светлин Русев (цигулка).

Лентата преряза Мария Дуканова – директор на НУИ "Проф. Веселин Стоянов", заедно с авторите на артколоната Златка Стойкова, Мая Кубратова и Виргиния Пенчева и ученици от училището.

Вечерта започна с  танцово-музикалния спектакъл "Гореща кръв".  Приветствие към всички участници и гости на второто издание на проекта на Община Русе от името на кмета Пламен Стоилов поднесе неговият заместник Димитър Наков.

"Едно от нещата, които правят този проект толкова специален е, че той разчупва традиционните рамки и канони на представяне на културни продукти и по иновативен и модерен начин дава възможност на хора от различни социални групи, етноси и поколения да се докоснат до изкуството. "Аз, Градът" доказва, че изкуството не е привилегия само за определен кръг от ценители, а възможност за всички хора да се докоснат до магията на творчеството и да се потопят в света на въображението и вдъхновението”.

Преди началото на концерта, беше представен промоционалния клип на Марсилия – градът, който е Европейска столица на културата през 2013 г. Откриването на фестивала продължи с видеомост с Марсилия, по време на който българката Евгения Манолова, която е сътрудник в пресцентъра на Общината във френския град, разказа за неговия път към успеха на кандидатурата му за Европейска столица на културата и за очакваните ползи от реализирането на инициативата.

Изпълненията на фламенко танцьорът Давид Перес от Испания, в комбинация с китариста Мигел Перес и фламенко певицата Инмакулада Риверо предизвикаха бурните аплодисменти на публиката в Голямата зала на Доходно здание. Най-вълнуваща за зрителите беше комбинацията от пламенно испанско фламенко и магичните български гласове на вокално трио "Евридика”.

Още реализирани дейности по проекта:

След двумесечен подбор, екипът на микропроекта "Аз, Градът” избра ученици и студенти от русенски учебни заведения, за да ги попита кaкво не харесват в живота, който водят в Русе, и как биха го подобрили. Мнението им ще се види в прожекция от заснети портрети на избраните. 

Проявите ще бъдат от днес, от 18,30 ч. на площада пред Съдебната палата, където ще е фотосесията на живо, а прожекциите ще бъдат показани на следните дати от 21, 00ч. на четири различни места:

- на 4 юни - пл. "Батенберг" (Исторически музей);

- 5 юни - кв. "Здравец - Изток";

- 6 юни - кв. "Селеметя";

- 9 юни - ул. "Иван Вазов" (северната стена на ПГИУ "Е. Канети", над М-Тел).

Мултимедиен танцов пърформанс "ПРОЗОРЕЦ", ще представи пък студио за съвременни танци "FREEDOM", в рамките на тазгодишното издание на фестивала "Аз, Градът" – проект  на Община Русе по ОПРР.

- 02.06.2013, 21:00 часа (сцена пред Съдебната палата, при лошо време – в Доходното здание)

- 05.06.2013, 21:15 часа (сцена Здравец-Изток, до блок "Енергетик")

Хореографията е дело на Анита Асенова, мултимедия: Александър Асенов, музика: музикален проект "PRAYER" и Алекс Асенов.

Мултимедията е заснета на различни знакови за Русе места: железопътната гара, кеят, речна гара, Римска крепост "Сексагинта Приста", операта, стария център и др.

Във фокуса на аудиовизуалния спектакъл са и: реката, камбаните, часовници, паркове, хора и храмове, пристанище, град, градът аз, градът Русе, България, Европа, Планета, Земя… сирени, джаз, хип-хоп, бийтбокс, валс, класика, говор…

Аудиовизуалната импресия е създадена от екипа на Арена Медиа.  

Дати и места на случване:

- 01 юни, събота, 21 ч., сцена пред Съдебната палата;

- 03 юни, понеделник, 21 ч., сцена Дружба 3, в двора на СОУ "Васил Левски";

- 06 юни, четвъртък, 21 ч.,  сцена Селеметя, в двора на бившето училище "Св.св. Кирил и Методий”;

Преди началото на прожекцията в кв. "Селеметя", публиката ще види и чуе Общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев.

 

<< Sever.bg във Facebook >> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар