Вход | Регистрация

Гледаме "Бал с маски" и "Тоска" на "Сцена на вековете" 2013

Гледаме "Бал с маски" и "Тоска" на "Сцена на вековете" 2013
Снимка: Север.бг

Тазгодишното издание на Летен оперен фестивал "Сцена на вековете" ще се проведе от 19 до 28 юли на историческия хълм Царевец във Велико Търново.

На 19 и 20 юли Софийската опера и балет ще представи едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена - операта "Тоска" на италианския композитор Джакомо Пучини. В основата на либретото е мелодрамата "Флория Тоска” от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар. Именно нейно изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., дълбоко впечатлява Пучини и той посвещава години от живота си на музиката, пресъздаваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художникът Каварадоси. С "Тоска” през 2012 г. Софийската опера и балет гостува в  Япония, където пожъна изключителен успех.

Шедьовърът на Джузепе Верди "Бал с маски” е другото заглавие в афиша на "Сцена на вековете". Спектаклите ще са 27 и 28 юли. Режисьорът акад. Пламен Карталов предлага нов прочит, основан на историческите факти свързани с политическото  убийството на крал Густав III, краля на Швеция (1746-1792) и драмата в любовния триъгълник между героите в операта - Рикардо, Амелия, Ренато. Една от провокациите е мястото, където ще се играе спектакъла – сред останките на двореца на търновските царе, където също като в "Бал с маски”,  са се вихрили дворцови интриги и са подготвяни политически заговори и убийства.

За почитатели на балета ще са вечерите на 22 и 23 юли. Под звездите на Царевец ще бъде премиерата на спектакъла "Отровения", който трупата на Софийската опера и балет е създала специално за "Сцена на вековете".

Културният форум се реализира по проект на Община Велико Търново "Създаване и промотиране на иновативни културни събития – Летен оперен фестивал "Сцена на вековете” по ОП "Регионално развитие” 2007-2013.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар