Вход | Регистрация

Иво Сиромахов: Българинът мечтае за социални помощи в Швейцария

Авторът представи последната си книга „Български работи“ във Велико Търново

Иво Сиромахов: Българинът мечтае за социални помощи в Швейцария Иво Сиромахов - сценарист и писател
Снимка: Север.бг

"Български работи" е последната книга, която авторът й Иво Сиромахов представи в книжарница "Хеликон" във Велико Търново.

Какво го е провокирало да я напише, генетични ли са причините младите хора да не четат, ще се промени ли българският манталитет, има ли нещо общо между демокрацията и морала и какъв е оптимистичният сценарий за България – по тези журналистически въпроси разсъждава авторът минути преди да направи представянето на книгата си.

"Като седнах да пиша и като се посъбра книжката видях, че малко неща са се променили от времето на Бай Ганьо – манталитетът си е останал същия, хората до известна степен са си същите, само живеят в една по-различна среда – предметите около тях са различни: смартфони, хубави телевизори, хубави коли, но ганьовщината си е останала вътре в нас и е много устойчива. Много ми се ще да има някаква промяна, но аз не я забелязвам", констатира Сиромахов.

Той отбеляза, че такава промяна вижда при хората, които са емигрирали в чужбина. От контактите си с българи, които живеят в Европа, САЩ, Южна Америка си вади заключение, че условията, при които живеят, са ги променили към добро. Там хората стават по-дисциплинирани, научават се да ценят своя труд и труда на другите хора. Като че ли са и по-малко завистливи... Което означава, че всичко зависи от това, при какви условия сме поставени.

"Имам и обратните впечатления от представители на чужди фирми – американци, французи, които идват тука и за две години стават тотални българи – стават тарикати, започват да хитруват на дребно, което означава, че нашият ген е много силен и не може по никакъв начин да бъде претопен.", обяснява влиянието на средата и възпитанието авторът на "Български работи".

1264542

За пример Иво Сиромахов даде общоизвестен факт, които, отново за съжаление, едва ли има човек да не го знае, но все по-малко стават онези, които го спазват и признават. Става дума за четенето на книги. И понеже българите сме хора, които се стремят да следват "модата", в днешно време е "модерно" да се казва, че младите хора не четат.

"А техните родители дали четат?!", задава еднозначния въпрос Сиромахов, правейки връзка с тенденцията, че добрият пример на четящите в събота и неделя родители, прави и децата им четящи и обратно. А логичният му отговор е, че тези, които не са виждали книга вкъщи, откъде да разберат, че това е нещо хубаво и приятно?! Затова не бива да обвиняваме младите хора. Отговорността е на родителите.

Въпреки че това са все сериозни неща, авторът се е опитал да погледне на тях откъм хумористичната им страна. Целта, както обясни, е не да се огорчаваме, а да се опитаме да се погледнем отстрани.

"Съветите, които давам в книгата, са иронични. Не е в мисленето ми и никога не съм си позволявал да давам акъл на хората. Ако някой много закъса и иска да напише хайдушка песен, аз съм му дал съвет как точно да го направи. Или, как да напишем разказ, който да спечели награда в Европейския съюз, например... Писателят не може да бъде ментор. Трябва да влиза в диалог с читателите", поясни тематиката и съдържанието на книгата си Сиромахов.

Той бе категоричен, че "Български работи" не е присъда. По-скоро му се иска да не се засягаме толкова, да не се обиждаме, да не чувстваме националното си самочувствие накърнено от иронията.

"За съжаление срещам и такива реакции. Не осквернявам нито историята, нито каквото и да било – просто показвам хората, които виждам около себе си и в това няма нищо лошо. Не е грях. Макар че има хора, които приемат нещата лично. Може би се разпознават в такива текстове и затова са толкова чувствителни", смята авторът.

Той направи и друга аналогия, свързваща морала на демокрацията с националния ни манталитет – "желанието ни да надхитрим другия, да го прецакаме по някакъв начин." Според Сиромахов неслучайно нашият фолклорен герой е Хитър Петър. И това е в противоречие с принципите на демокрацията. Това е и в основата на провала й, според него, защото тези демократични порядки влизат в остър конфликт с българската народопсихология. Другият проблем е, че хората си затварят очите, "защото явно така им харесва".

Мнението на Сиромахов за започналата кампания за европейски избори в контекста на заглавието на книгата му е, че ще бъдат избрани хора, които нямат качества да бъдат политици. Особено за Европейския парламент, където се изисква много сериозна подготовка.

"Ще изпратим 17 човека, от тях 15 няма да имат изобщо представа за какво става въпрос. И отсега мога да ви го кажа и да се подпиша, че няма да вършат никаква работа. Да се надяваме, че ще има 1-2-ма, които да се промъкнат между капките и ще измият срама", смята той.

Сиромахов обясни, че не се възприема като писател, тъй като професионалният писател се издържа от книгите си, а в България това не е възможно. Иначе има свое виждане за оптимистичен сценарий за България. И той е да обявим война на Швейцария. После веднага се предаваме. Те ни налагат техните правила и се сбъдва мечтата на българина – да не работи, а да живее от помощи и то швейцарски...

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар