Вход | Регистрация

Играят премиерно "Железният светилник" на 23 април

Ивайло Захариев влиза в ролята на Лазар Глаушев

Играят премиерно "Железният светилник" на 23 април
МДТ "К. Кисимов" - Велико Търново

Великотърновските артисти ще излязат на сцената на  МДТ "Константин Кисимов" с най-новия си спектакъл "Железният светилник" по едноименния роман на Димитър Талев. Премиерите са на 23 и 24 април от 19 часа на голяма сцена.

"Този спектакъл е акцент в творческия сезон на нашия театър, който е юбилеен за нас. През май отбелязваме 60 години от създаването на Държавен драматичен театър и 40 години от създаването на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов", сподели директорът на театъра Васил Вълчев.

Режисьор на спектакъла е небезизвестният Димитър Шарков, на който асистира Стефка Петрова. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова.

В спектакъла участва актьорът от българския телевизионен сериал "Под прикритие" Ивайло Захариев, който влиза в ролята на Лазар Глаушев. В ролята на Султана се въплъщава талантливата актриса Цанка Цанева. На сцената публиката ще види целия драматичен състав на Търновския театър.

Стоян Глаушев ще бъде изигран от Милен Иванов, ролята на Катерина изпълнява Силвия Шекилова, тази на Ния - Стефка Златкова. Като Рафе Клинче зрителите ще видят Кирил Михов. Партнират им актьорите Лиляна Борисова (Божана), Биляна Михайлова и Цветомира Пенчева (Стойна), Стефка Петрова (Баба Керана и Бенковица), Иван Митев (Аврам Немтур и Рилският монах), Стефан Методиев и Димитър Марков (Вуко Тасе), Симеон Иванов (Поп Данаил). В постановката участва и балетът на театъра.

"Много съм щастлив, че за пореден път се срещам със състава на Великотърновския театър и съм възхитен от него. Досега съм работил с тях в сферата на комедията, а сега ще представим един емоционален разказ с епичност в драматичните обрати. Предизвикателство е да се направи спектакъл по романа на Талев, защото всеки един българин има изградени представи за него. Да намериш съвременния прочит, който да е адекватен на времето, е доста трудна задача", коментира на специална пресконференция режисьорът Димитър Шарков.

Ивайло Захариев споедели, че са се сработили много добре с колегите си от старата столица. Той не е пропуснал нито една репетиция на спектакъла, който се подготвя от два месеца.

В емблематичния образ на Султана влиза Цанка Цанева, която подчерта, че спектакълът минава през съзнанието на героинята й, което малко я плаши.

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар