Вход | Регистрация

Илия Луков закрива осмия фестивал „Капанска китка“

Илия Луков закрива осмия фестивал „Капанска китка“

Фолклорният изпълнител Илия Луков ще е тазгодишната изненада за участниците и публиката на Националния фолклорен фестивал "Капанска китка".

Това съобщиха днес организаторите на събитието: председателят на Танцов клуб "Абритус" Емилия Русева, председателят на настоятелството на читалище "Бузлуджа" Кънчо Върбанов и старши експертът в дирекция "Култура, спорт и туризъм" в община Разград Виолета Антонова.

Осмото издание на конкурса ще се проведе на 20 май в залата на Общинския културен център в Разград. През първите 7 години от фестивала в него са участвали 125 клуба с над 4000 танцьори – съобщи Върбанов. Той припомни уникалните елементи в конкурса, които привличат фолклорни формации от цялата страна: участва се само с автентични народни танци; минимизиран е субективният фактор – членовете на журито попълват формуляри с оценки, които веднага се вкарват в компютър и на практика организаторите преди журито знаят победителите; всеки състав излиза по двата пъти на сцената. Заявки се приемат до деня преди конкурса, но вече има записани състави от: Варна, Кубрат, Нови пазар, Търговище, Русе и други. Най-големият приз в конкурса е Специалната награда на кмета на Разград. Има още и парични награди за първо, второ и трето място на състави до 30 човека и за състави с над 31 човека, награди на спонсори, специална награда на ТК"Абритус". Председател на комисията, която ще оценява изпълненията, отново ще е хореографът Любчо Василев - директор на ПФА "Мизия" - Търговище.

Новият член на журито е доц. Катя Кайрякова - главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци "Шумен” и преподавател във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър”, третият член на комисията е Румян Занев – художествен ръководител на Капански ансамбъл - Разград.

Програмата на конкурса предвижда той да завърши с изпълнения на Илия Луков и кръшни хора на площада пред Новия театър. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар