Вход | Регистрация

Какво не знаем за сватбите в миналото?

Единството и многообразието им ще бъдат представени в АЕК "Етър"

Какво не знаем за сватбите в миналото?
Снимка: АЕК "Етър"

За шеста поредна година единственият в България музей на открито – Архитектурно-етнографски комплекс "Етър” в Габрово ще бъде домакин на фестивал, посветен на сватбената обредност.

Сред естествения декор на АЕК "Етър” вече са представяни ритуалите, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, хърцои, шопи и др. Гостите на музея се запознаха със специфичните особености в турски, гагаузки, гръцки, руски, каракачански, армънски и ромски възстановки на сватбени обреди, на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи и др.

В досегашните издания на фестивала са участвали над 700 души от областите Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Перник, Силистра, Враца, Русе.

В двата дни на фестивала ще се насладите на фолклорното многообразие в българските земи чрез сватбените обичаи на арменците в България, на добруджанци, балканджии, тракийци и др. Ще можете да видите как се уговаря "сватосването”; какви обичаи и ритуали се извършват в домовете на невестата и младоженеца при подготовката на най-важния ден в живота им; как се гласи сокая на булката в нашия край и т.н. и т.н.

1014555

Програмата започва в 11:30 часа

• Ще разгледате чеиза на булката в изложбата " Момини тънки дарове” – Изложбена зала до Билкопродавницата

В българската традиция всяка мома, когато влиза в новия си дом, след сватбата, трябва да носи със себе си "чеиз”. Изкусно изработеният чеиз е свидетелство за нейното трудолюбие и сръчност, както и за богатството на рода й. Чеизът е имал както естетическа, така и практическа функция.

Посетителите ще могат да видят нареден чеиз на невеста от Габровския край. Изложбата е подготвена от музейните специалисти на АЕК "Етър”.

• В дните на фестивала ще имате възможност:

- да облечете троянски сватбени носии – предоставени от уредниците на Специализирания музей на занаятите в гр. Троян

- да се запознаете със символиката в украсата на сватбените обредни хлябове;

- да участване в тяхното приготвяне и да опитате техния вкус;

- да разучите народни хора;

• От 14:30 часа на екрана на Информационния център на музея ще видите документални филми представящи сватбените обичаи на различните етнически и етнографски групи в България.

1014554

Гостите на Етъра ще могат да се докоснат до тази празнична атмосфера, целяща осигуряването на семейно щастие, многодетност и имотно състояние на младото семейство. Защото историята на един народ се гради не върху взаимодействието между отделните общности, етноси или националности, а във
взаимодействието между техните култури.

Фестивалът се осъществява със спомоществователството на фирми от Габрово и страната.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар