Вход | Регистрация

Отбелязват Деня на ромската гордост и култура за трети път

Отбелязват Деня на ромската гордост и култура за трети път
Снимка: Север.бг

Под мотото "Моята мечта за България - да учим и живеем заедно!", с ранообразни събития, от 4 до 7 октомври в 16 населени места на 9 области в страната, ще бъде отбелязан за трета поредна година Денят на ромската гордост и култура - "Roma Pride". Денят се отбелязва на 6 октомври в повечето от страните на Европейския съюз - Дания, Франция, Португалия, Италия, Хърватия, Чехия, Полша, Румъния и България, както и в Норвегия, Сърбия, Черна гора, Украйна и Турция.

Кампанията у нас се координира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Целта е да покаже, че ромите са част от всички други етноси, както е било от хиляди години и благодарение на това са се запазили като етнос, с който се гордеят.

"Смятаме, че образованието е едно от важните неща, на които трябва да акцентираме. То е предподставка за бъдещата реализация на младите хора. Ето защо избрахме и мотото на кампанията да е "Моята мечта за България - да учим и живеем заедно!". Искаме да покажем, че хората, независимо от техния произход, етнос, религия или самоопределяне, могат да учат и живеят заедно", поясни Момчил Баев, координатор и доброволец към ЦМЕДТ "Амалипе".

Сред акцентите на кампанията са литературни четения на ромска поезия, танцови и музикални изпълнения, представяне на традиционни ястия, носии, занаяти, изложби на рисунки, изложби на старинни предмети от бита. Ще бъдат раздадени флайери с малко популярна информация за бита, културата и живота на ромите.

Тече и видеоконкурс в две части "Гордея се, че съм ром, защото…" и "Аз и моята мечта за ромите". С материалите от конкурса ще бъде направен специален филм.

Вижте и програма на проявите в страната за Деня на ромската гордост и култура - "Roma Pride".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар