Вход | Регистрация

Половин век чества Историческият музей

Четири интересни изложби показа на горнооряховчани Историческият музей в града в чест на половинвековния си юбилей. Те бяха официално открити за посещение в присъствието на двама от основателите на културната институция - Димка Атанасова и Йордан Димитров.

Наред със снимките и архивните документи от откриването на музейната сбирка до днес, са показани и най-новите експонати, дарени през последните месеци. Бяха подредени и още три юбилейни изложби: "100 години от Балканските войни 1912-1913", "100 години Захарни заводи в Горна Оряховица" и "90 години от Горнооряховски мострен панаир".

Гостите на празника бяха поздравени от кмета инж. Добромир Добрев и заместник кмета Йорданка Кушева.

С грамоти и плакети на тържествената проява бяха отличени служителите, допринесли за изграждането и утвърждаването на Исторически музей през тези 50 години.

Началото на музейното дело е сложено през 1962 г. Създаден е инициативен комитет от 7 души. Негов председател е Йордан Димитров. Основната цел е да се създаде и подреди музеен кът в сградата на читалище "Напредък”. Сбирката е официално открита на 21 октомври 1962 г. На следващата година Музеят се нанася в сградата, която обитава и до сега. Вече половин век там се съхранява историческото наследство на града и региона. То е обособено в 4 раздела – археология, етнография, възраждане и нова история. Голяма част от музейния фонд е натрупан от дарители. Само от началото на тази година в Музея са постъпили експонати от 120 дарители. Първото дарение за годината е от заместник кмета Йорданка Кушева, а последното е от името на Общината-близо 3000 книги от библиотеката на закритото СУПЦ.

Днес в структурата на Исторически музей влизат: Етнографски музей Долна Оряховица, Къща-музей "Асен Разцветников” с. Драганово и Туристически информационен център Горна Оряховица.

 

_____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар