Вход | Регистрация

След 15 г. "Веселата вдовица" отново на търновска сцена

Съставът на солистите е избран след сериозен национален кастинг

След 15 г. "Веселата вдовица" отново на търновска сцена
Снимка: Север.бг

Оперетата "Веселата вдовица" от Франц Лехар е новото премиерно заглавие в афиша на МДТ "Константин Кисимов"-Велико Търново. След 15 години почитателите на оперетното изкуство могат отново да се насладят на една романтична любовна история, в традиционен стил (и не съвсем).

"Театърът се връща към жанра, който умее да прави най-добре - оперетния жанр", заяви директорът на театъра Васил Вълчев, който представи постановъчния екип и солисти, включени в главните роли на новото заглавие.

Режисьор е Петко Бонев, диригент-постановчик - Атанас Варадинов, художник на костюмите и сценография - Радостин Чомаков и Чавдар Чомаков, хореография - Румяна Маркова и Борислав Ангелов, диригент - Васил Вълчев и хормайстор - Снежина Врангова. В постановката участва и ансамбълът за народни песни и танци "Искра" с хореограф Борислав Ангелов. 

"Спектакълът е едно голямо и престижно заглавие и стремежът ни е да го поднесем на публиката по един изключително професионален начин. Участват най-добрите изпълнители, които в момента са на нашия пазар и притежават комплексни качества за оперетни актьори", заяви Петко Бонев.

Диригент-постановчикът Атанас Варадинов подкрепи режисьора, като оцени на национално ниво солистичния състав, избран след сериозен кастинг. Според думите му "ансамбловото звучене в дуетите и вписването в музикалната партитура излиза от стандартите като вид глас".

За ролята си на "веселата вдовица" Ханна Главари изпълнителката Миряна Калушкова сподели, че това е първата й главна роля, но се справя лесно с образа, който търпи развитие.

Баритонът Иво Йорданов е гост-изпълнител. Участието му в постановката е първото от 5-6 години на родна сцена. Участията му са предимно в чужбина, където, по думите му "българската политика в областта на културата "стимулира" талантите да си търсят работа". Той е ученик на оперната прима Христина Ангелакова. С ролята на граф Данило актьорът дебютира в оперетния жанр, за който казва, че никак не е лесен, тъй като водещ е текста, а не музиката, но точно в това е предизвикателството и за него е удоволствие да работи в българска езикова среда.

В ролята на Камий дьо Росион зрителите ще видят великотърновеца Михаил Михайлов. Той за втори път участва на родна сцена, но за него също оперетата е дебютна. Младият талант е на мнение, че този музикален жанр помага изключително много за изграждането на певчески качества.

"Това не е най-лесният път, но е възможно най-истинският за достигане до характера на образите", заяви Рада Носикова, играеща ролята на Валансиен. Тя определи колегите си като "страхотни чешити" - всеки със своята ярка индивидуалност на сцената и пожела всичките спектакли да са толкова индивидуални, колкото са и самите актьори.

На сцената ще им партнират още Флора Търпоманова, Марин Русинов, Виктор Терзийски, Милен Иванов, Георги Тодоров, Пенка Величкова, Олга Цветкова, Цветомира Пенчева, Петя Копринкова, Кирил Михов, Йордан Чейреков, Стефан Отчев, Илия Станев, Цветомил Йорданов, Биляна Михайлова и Диана Кюркчиева.

В хореографията на ансамбъл "Искра" е използван оригинален черногорски танц, с характерни движения от тази фолклорна област.

За диригентa на хора, Снежина Врангова, предизивикателствата са жанрови. Любопитното е, че в това представление и балетистите също пеят, което е "характерен и свеж щрих в постановката - отразява всичко, което се случва".

Костюмите и декорите са класически вариант на сценографията, "придърпана" към един по-съвременен стил, обясни Радостин Чомаков. Подготовката е започнала преди 5-6 месеца, но същинската техническа работа е отнела между 45-50 дни.

Постановъчният екип и актьорите подаряват на своите зрители, по думите на режисьора Петко Бонев, "един пореден празник, защото го заслужават".

Представленията ще бъдат тази вечер - 27 февруари /понеделник/  и утре, 28 февруари /вторник/ от 19:00 часа.

Всички заглавия през 2012 г. ще минат под знака на двете годишнини, които театърът ще чества - 40 години от създаването на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" и 60 години Държавен драматичен театър. По този повод е създадено и ново лого на театъра.

Честванията ще бъдат през първата половина на месец май. В рамките на 10 дни ще бъдат поставени всички заглавия на двете сцени на театъра. Кулминацията на честванията ще бъде концерт-спектакъл, дело на двата отдела. На тези чествания ще бъдат поканени и бивши актьори и солисти, отдали живота си на храма на Мелпомена.

_____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар