Вход | Регистрация

Съвременни форми на изкуството "заливат" старата столица

Съвременни форми на изкуството "заливат" старата столица
Сдружение "Идействие"

Пърформанс, инсталация, видеоарт, съвременен танц, поезия - различни форми на съвременното изкуство, ще "залеят" Велико Търново в рамките на фестивала "Тетрис" от 10 до 20 октомври. Ще вземат участие над 30 утвърдени, а и не само, артисти. Всички те имат богата биография, международни участия, награди и работят в сферата на съвременното изкуство.

Разнообразни събития във фестивала ще популяризират представянето на съвременното изкуство в алтернативни открити и закрити пространства, с цел тяхното преосмисляне/осмисляне и осъществяване на пряк контакт с публиката.

Основната цел е да бъдат изследвани и анализирани отношенията между пространство, изкуство и публика. Сред приоритетите на фестивала е да предизвика интерес към съвременното изкуство, да го направи достъпно и разпознаваемо за широката аудитория.

Мащабна интерактивна инсталация ще се превърне в своеобразен символ на фестивала. Големи тетрис фигури, със среден размер от 1.5 м, ще измайсторят от Клуб "Таралеж". Фигурите ще бъдат разположени в парк "Марно поле" или пред Общината и всеки желаещ ще може да си поиграе с тях на тетрис и да се опита да ги нареди.

Откриването на фестивала ще е на 10 октомври (четвъртък) от 18 часа във вътрешния двор на Областна администрация. Петер Цанев ще представи инсталацията "Преустановена скулптура", след което ще изнесе лекция на тема "Психологическа история на обектите в модерната система на изкуството".

При лошо време събитията ще се проведат в Клуб "Таралеж" на Самоводската чаршия, където от 19:30 часа ще се състои коктейл по случай откриването, придружен с видеопрожекции.

В рамките на "Тетрис" ще се проведе първото издание на Доркбот във Велико Търново; няколко инсталации с провокативни названия като "Разговор", "Злато", "Периоди", "Обичам те", "Остатъчен продукт", "Река от Спомени" и др.; словесен пърформанс "Слово е Мобиле"; литеартурен пърформанс "Ljubicica" и още, и още.

Фестивалът се организира от Сдружение "Идействие", в рамките на културния проект, финансиран от Община Велико Търново - "Таралеж". Събитието е включено в програмата на кандидатурата на регион Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г.

Север.бг е медиен партньор на Фестивала за съвременни форми на изкуството "Тетрис". Следете ни, а ние ще ви представим поредица от репортажи от различните събития, придружени с богати фотогалерии, както и интервюта с участниците.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар