Вход | Регистрация

В Трънчовица честват Григор Вачков

80-та годишнина от рождението на големия български актьор ще бъде отбелязана с естрадно-сатиричен спектакъл

В Трънчовица честват Григор Вачков

В с. Трънчовица, родното място на обичания от поколения българи актьор Григор Вачков, отбелязват годишнината от рождението му. Ако беше жив, днес легендарният актьор щеше да навърши 80 години.

В читалището, носещо неговото име, жителите и гостите на селото ще имат възможността да видят спектакъл с артисти от София.

Естрадно- сатиричният състав при читалището с ръководител Стефан Соколов, състав от Долна Митрополия и пенсионерският клуб в село Трънчовица са сред участниците в програмата.

Българският театрален и киноактьор Григор Вачков Григоров е роден на 26 май 1932 година. Носител е на званието "народен артист". Григор Вачков, или както го наричат колегите Гришата завършва ВИТИЗ през 1955 година, след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване.

Кино дебютът му е през 1960 година. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов - Митко Бомбата от телевизионния сериал "На всеки километър" - 1967-1971. Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер. Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали са Последно лято - 1974 и Мъжки времена - 1977. Последният му филм е "Мера според мера", в който неговата роля остава недовършена.

Баща е на актрисата Мартина Вачкова и много добър приятел на Йордан Радичков. Играл е в 41 български филма.

Честването на годишнината от рождението на Григор Вачков съвпада с Празниците на хумора и сатирата, които се проведоха в Левски и Трънчовица от 21 до 25 май.За първи път в празниците участва и Мажоретен състав - град Левски с ръководител Валя Маркова.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар