Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

В Ловеч бяха обсъдени проекти за енергийна ефективност

На семинар бяха представени възможностите за получаване на финансиране в обалстта на възобновяемите източници и енергийната ефективност

В Ловеч бяха обсъдени проекти за енергийна ефективност
Снимка: Булфото

Възможните начини за финансиране на проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност са били обсъдени по време на семинар в Ловеч.

Доц. д-р инж. Илия Илиев, който е заместник ръководител на кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, е представил пред участниците различните алтернативи за повишаване на атрактивността й пред инвеститорите.

Необходимо условие е проектите, които ще кандидатстват за финансиране от банките, да бъдат на стойност от 20 000 до 2,5 милиона лева, като 15% от стойността им се предоставя като безвъзмездна помощ. Допълнителни предимства на този вид преференциално кредитиране са кратките срокове за одобрение на проектите, възможността за използване на безплатни консултантски услуги за изработване на бизнес одити и планове за използване на енергията.

Предвижда се да бъдат финансирани проекти за замяна на горивни инсталации с по-ефективни такива (на газ, биомаса и др.), за поставяне на геотермални помпи, подмяна на машинни и оборудване, замяна на мотокари с газокари, хладилни инсталации, компресори, отоплителни и охлаждащи системи, въвеждане на системи за енергиен мениджмънт, системи за когенерация и тригенерация, малки ВЕЦ с мощност до десет мегавата, вятърни паркове с мощност до 5 мегавата и соларни инсталации за топла вода.

До кандидатстване се допускат всички юридически лица, които произвеждат, разпределят и потребяват вода, топлина и електроенергия, т.е, индустриални предприятия, хотели и СПА-центрове, земеделски производители и минни компании.

В Ловешка област със средства по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници са финансирани два вятърни генератора в Троянско с мощност по 1,3 мегавата. Общата стойност на проекта е 3 095 245 евро, а срокът за откупуване на инвестицията е 5 години.

Другите представени проекти са довели до снижаване на разходите за енергия с 50-85%, а сроковете за откупуване на инвестицията са от 2 до 10 години.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар