Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Над 300 000 българи се включиха в голямото почистване

Над 300 000 българи се включиха в голямото почистване
Vbox7

Инициативата "Да изчистим България за един ден" бе приета отговорно от много хора в цялата страна. Над 300 000 души се включиха в кампанията на bTV. Над 12 000 т са извозените отпадъци, почистени са над 1 700 нерегламентирани сметища.

На територията на София и Софийска област са събрани и предадени 2 373 тона отпадъци, от които 1470 тона са от Столична община. Събраният отпадък на територията на РИОСВ- Стара Загора (област Сливен, Ямбол и Стара Загора) е 1843 тона, от които 1686 тона от област Стара Загора. Следва област Пловдив с 1329 тона. На територията, контролирана от РИОСВ – Варна (област Добрич и Варна) събраните количества отпадък са 1336 тона.

1264396

Днес общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. Ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства, които извозват събраните отпадъци.

Най-висока активност на населението е имало в Силистра, а Бургас е рекордьор по брой хора. 40 435 души са участвали в почистването на Витоша, а извозените от парка отпадъци са били 40 куб.

Окончателните данни за събираните в деня на кампанията отпадъци ще бъдат готови в понеделник – 28 април.

Ето къде чистиха в Централния Север:

 

Над 3000 души от област Велико Търново се включиха в кампанията

Сред тях близо 30 училища и 20 фирми. Почистени бяха над 90 нерегламентирани сметища, както и междублокови пространства.  

1264397

От Обласатна администрация и РИОСВ участваха 30 души. Инж. Георги Рачев, заместник областните управители Стефан Стефанов и Андрей Илиев, както и останалите доброволци от двете ведомства успяха да съберат 50 чувала с отпадъци от две пътни отбивки край Момин сбор и Ново село.

Участъците бяха силно замърсени с битови отпадъци. В канавките имаше пластмасови шишета, вилици, торбички, стари автомобилни гуми и опаковки от различни стоки. На отбивката край Ново село в почистването се включиха кмета и жители на населеното място. В района се намира стара чешма и кът за отдих, които обаче бяха обрасли в растителност. Клоните бяха прочистени с резачки от служители на кметството, а тревата около алеите изкосена. За улеснение на сметоизвозващите камиони всички чували бяха поставени на куп, а доброволците струпаха клоните на камари.

Служители на общинска администрация почистиха района около Дом за стари хора в старопрестолния град в посока -"Зона В". Бяха почистени огромни количества битови отпадъци, които са изхвърлени от живущите в квартала в близката зелена площ. Служителите изнесоха отпадъците и ги изхвърлиха в контейнери, които бяха извозени на сметището от сметосъбиращите фирми.

За втора поредна година общинските служители почистиха този район. Те изразиха своето учудване от факта, че след миналогодишното почистване отново има голямо количество събрани битови отпадъци в района. Красивото и живописно място би могло да бъде оформено като крайградска зона за отдих вместо да бъде превръщано от живеещите в района в нерегламентирано сметище.

1264404

15 млади партийни активисти разпределиха помежду си зони за почистване в старата част на Велико Търново. Бяха почистени обиколният път край крепостта Царевец от края на кв.Асенов до подстъпите на хълма под Балдуиновата кула, пътеката към въжения мост зад хълма, както и пространството около трафопоста. Тасове на автомобили, множество пластмасови бутилки и дори стари дрехи откриха младежите край пътя. Събраните чували с отпадъци са над 2000.

1264399

Общинската администрация в Павликени изпревари националния ден за почистване

Още в четвъртък Общината организира своята акция по почистване. Над 12 куб.м. отпадъци бяха събрани от служителите в Общината, които се разделиха в две групи и почистиха градския парк "Кирил Ракаров" и лесопарка "Маринополци".

Освен събирането на отпадъците, павликенчани окосиха зелените площи и почистиха прилежащите паметници и алеи. С три ремаркета боклуците бяха извозени към градското сметище.

1264395

Десетки доброволци чистиха в Елена

1264398

За трета поредна година община Елена подкрепи националната кампания на Би Ти Ви "Да изчистим България за един ден”. В почистването в балканското градче се включиха общинари, ученици и служители на горските стопанства в Елена и с. Буйновци.

Основен обект на почистване бяха бреговете на язовир "Йовковци" в районите на селата Донковци, Яковци и Вълчевци. Тези места са разрешени за любителски риболов и там натрупаните замърсявания са най-големи.

В голямото почистване в Елена се включиха и инициативни групи граждани, които организираха оборки около жилищата си и междублоковите пространства. Екоакции вчера се проведоха и в някои от кметствата и кметските наместничества в общината, където бяха почистени нерегламентирани сметища и замърсени зони.

26 тона отпадъци бяха събрани в Стражица по време на акцията

1264386

26 тона отпадъци бяха събрани в Община Стражица по време на кампанията "Да почистим България за един ден", организирана от бТВ. За цялата община бяха раздадени общо 1500 чувала и 1500 чифта ръкавици. В инициативата се включиха не само доброволци от града, но над 300 души по населените места, като най-активни бяха жителите на Камен, Нова върбовка и Мирово.

Служителите на общинска администрация още от сутринта започнаха да събират отпадъците по централните улици. В инициативата се включиха и кметът на града инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов,заместник-кметът Стефан Иванов, общински съветници и служители.

В иницативата участваха активно още колективите на две учебни заведения и две детски градини от Стражица, на Дома за деца, лишени от родителски грижи и на социални домове, както и военнослужащи от поделение 28 130. От РУП - Стражица съдействаха за безпрепятствно провеждане на инициативата.

В резултат на екоакцията са почистени още 20 нерегламентирани сметища, пет от които са в град Стражица. Извозването на отпадъците се осъществи от сметопочистващата фирма "Титан Клинър".


Близо 7 000 души от Община Русе се включиха в кампанията

6 886 души от община Русе се включиха в провелата се кампания. Събраните отпадъци в общината са 27 тона, в община Сливо поле – 19 тона, в община Ветово – 22 тона и за община Иваново те са 30 тона. За кампанията бяха подсигурени 1 400 чувала за събиране на сметта, както и ръкавици за участниците.

1264401

Екипи от различните дирекции на Областна администрация-Русе почистиха едни от най-големите терени, стопанисвани от държавата. След няколкочасово косене на трева, плевене и събиране на отпадъци, районът около Дунав мост стана по-приветлив. Служителите от дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността" успяха да напълнят близо 20 чувала с отпадъци. Пластмасови и метални опаковки от различни напитки, преобладаваха сред събрания боклук.

При събирането на отпадъците от терена, който се простира на 83 декара, се оказа, че чувалите не достигат. Наложи се спешна доставка на още торби, които да съберат стотици хартийки. Трети по-малък екип от Областна администрация-Русе се зае с почистването на терена на бившата гимназия по ЖП транспорт. И там, въпреки че площта е много по-малка, се наложи да се осигурят допълнително чували за събирането на боклука.

В инициативата активно участваха много русенски училища, представители на държавни и местни институции, организации и фирми, Областно пътно управление, РДГ – Русе, РИО на МОН – Русе, Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция "Земеделие”, Регионална служба по заетостта, Дирекция "Бюро по труда”, РИОСВ и др. Разчистени бяха терените в района на НАП, хижа "Приста”, Природен парк Русенски Лом, Полигона, Текето, Парка на възрожденците, Дунав мост, както и пътната мрежа в града.

1264403

Много граждани почистиха прилежащите терени и зелените площи около жилищните блокове, както и междублоковите пространства в кварталите "Дружба" "Чародейка", "Родина" и в централната част на града. Служителите на Община Русе също се включиха активно в инициативата. Те боядисаха металните парапети по бул. "Придунавски" и почистиха терена в местността "Хаджигеновата чешма".

Младежите от клуб "Младежки парламент” към Общински младежки дом също се включиха в почистването. Още в ранните часове на деня те се насочиха към кея, където почистиха детската площадка, както и градинките около нея. Кандидати за евродепутати и народни представители също подкрепиха инициативата и се обединиха около тезата, че подобни мероприятия трябва да станат не ежегодни, а постоянни, така че страната ни да възвърне славата си на китно място за живеене.

Акция по почистване в Плевен

1264405

В  деня на "голямото чистене” Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен (БДУВДР) се включи в националната кампания

Представители на БДУВДР – Плевен почистиха оживен от автомобили участък в един от символите на града и предпочитана зона за отдих - парк "Кайлъка” – пътят, посока Летния театър. Отпадъците бяха предимно опаковки от храни, пластмасови бутилки и фасове, събрани главно от канавката, намираща се отляво на пътя. По-нестандартни "находки", като кабели, също бяха почистени от тревните площи до пътя.

Приели мисията да помогнат за опазването на природата чиста, към екипа на Басейнова дирекция - Плевен се присъединиха деца и младежи доброволци. Бяха събрани около 20 чувала с отпадъци.

С вчерашното почистване, БДУВДР - Плевен подкрепи и инициативата на Областна администрация Плевен за почистване на "Кайлъка”, макар че очакванията за включване на над 4 500 доброволци в почистването, не се оправдаха.

1264392

2254 са мръсните кътчета на страната, които бяха преобразени от доброволци вчера, а чистенето бе организирано на около 2000 от тези точки. Специален анализ сочи, че тези места се нуждаят от 250 хиляди доброволци, което в сравнение с миналата година е по-малка бройка.

Какво се случи в Габровска област?

За час и половина 12 души "бойна" група от МОГА - Дряново събраха 15 чувала с боклуци, една броня от камион, четири автомобилни гуми и огромно парче балатум. И всичко това само от района на Моста на Колю Фичето. За съжаление чувалите са свършили, но боклукът - не...

1264391 1264393
1264400 1264390

Кои бяха маркираните зони за почистване в Габрово?

Маркираните зони за почистване в града бяха: стълбите от ул. "Свищовска” към XII-то СОУ; местността "Петкова Нива”; стълбите от ул. Петър Михов към Търговска база и стълбите от ул. "Петър Михов” към ул. "Венера.

В съботния ден на ул. "Радецка”, в градинката срещу бл. "Катюша”, в парк "Кольо Василев-Обов" в квартал Колелото и в градинката срещу Общински пазар до Шиваров мост, бяха разположени шатри, от където желаещите да се е включат в инициативата можеха да получат чували и ръкавици за разделно събиране на отпадъците.

Освен материали за почистването при шатрите всеки можеше да изхвърли изхабените си батерии в специални контейнери, а в замяна да получи подаръци, изработени от рециклирани материали.

1264406 1264407 1264408

Всички общини в Ловеч подкрепиха кампанията

Над 80 тона отпадъци са събрани в Ловешка област по време на вчерашната кампания. В почистването са се включили 6 600 човека, представители на институциите в областта, областната администрация, бизнеса, граждани и доброволци. Най- много боклук е събран в Ловеч и Тетевен, където заедно с Троян са се включили и най-много хора в събирането на отпадъци.

На язовир "Сопот" Агенцията по рибарство и аквакултури е организирала и състезание по риболов, което е продължение на инициативата "Да ловим на чисто”.  В областта бяха почистени над 150 замърсени зони, сред които исторически паметници, паркове, градинки, зелени площи около пътища, брегове на водни обекти, междублокови пространства и нерегламентирани сметища.

Ловеч стана петият град в страната, който получи знамето на кампанията. То ще бъде поставено на сградата на Областната управа в града.

1264394

1264402

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар