Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Остеопорозата е засегнала всеки трети в Ловешко

Намалената костна плътност е едно от най-разпространените здравни проблеми на XXI век

Почти 1 500 човека от Ловешка област са участвали в кампания за измерване на костната плътност през последните седем години. Това каза пред "Дарик" д-р Росица Чапарова, ръководител на дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към Регионалната здравна инспекция в Ловеч. За същия период по проблемите на остеопорозата са обучени над 200 човека.

Само в периода от април за септември тази година в информационни и скрийнинг кампании са се включили около 300 жители на общините Ловеч, Троян, Луковит, Летница, Априлци и Ябланица. Хората, при които е била установена намалена костна плътност, са били насочени към специалисти за последващо лечение.

Резултатите от изследванията показват, че всяка трета жена и всеки трети мъж са засегнати от остеопорозата в различна степен. В световен мащаб над 200 милиона човека страдат от коварното заболяване, за което много специалисти предричат, че ще е тихата епидемия на XXI век.

Последното по-масово изследване за остеопороза в България бе проведено през 2001 година. В него бяха включени жени между 20 и 87 години, а резултатите показаха, че 20% от младите дами са с намалена костна плътност, а в напреднала възраст само 1/4 от представителките на нежния пол имат нормални стойности по този показател.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар