Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Хирург е "Лекар на годината"

Хирург е "Лекар на годината"
Община Ловеч

Хирургът д-р Вили Маринов стана носител на ежегодната персонална награда "Лекар на годината” в Ловеч. Той получи престижното отличие на тържествена церемония, в навечерието на 19 октомври, деня на свети Иван Рилски Чудотворец, покровителят на българските лекари.

Наградата е за принос в областта на здравеопазването за 2012 г. Поради професионална ангажираност, д-р Маринов не успя лично да получи наградата си лично. Взе я директорът на болницата д-р Тихомир Бенев, който обеща да я връчи на хирурга пред целия медицински съвет на МБАЛ – Ловеч.

Поощрителна награда на церемонията пък бе присъдена на д-р Светлозар Сяров от Центъра за спешна медицинска помощ – посмъртно. Отличията връчи зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков.

За определяне на носителя на персоналните награди община Ловеч съвместно с Регионалната здравна инспекция и районните колегии на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българската асоциация на професионалистите по здрави грижи обяви допитване до гражданите за номиниране на лекар на годината. Всеки гражданин можеше да даде своя глас, пускайки талон в обявени на три места кутии. Отделно номинации дадоха и районните колегии на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Гражданският вот, изразен в номинацията на община Ловеч, организатор на проявата, както и решението на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, посочиха началника на хирургичното отделение в ловешката болница. Българският лекарски съюз номинира посмъртно д-р Светлозар Сяров, а Българският зъболекарски съюз – д-р Елка Герганова.

Според статута на персоналната награда изборът се прави на база професионалния опит и квалификация на кандидата, научния му принос в медицината и приноса му за развитието на здравеопазването в общината, както и според участието му спасяване на хора при масови бедствия.

Д-р Валентин Маринов е роден на 24 март 1947 г. в семейството на виден ловешки лекар – д-р Никола Маринов. Средното си образование завършва в родния град. През 1973 г. се дипломира във Висшия медицински институт - София, където среща първите си учители по хирургия и други еродирани преподаватели.  След това постъпва  на работа в Ловешката окръжна болница.

През 1979 г. специализира в ИСУЛ – София, и закратко усвоява основни практически знания и умения в областта на хирургията. През 1987 г. става началник на хирургично отделение.

Колегите определят д-р Валентин Маринов като всеотдаен лекар и човек, отнасящ се с разбиране към проблемите на пациентите. Години по цели дни и нощи е в операционната зала, за да участва и трупа опит в спешните операции. Този период оставя дълбок отпечатък в съзнанието му и днес, когато и в почивните дни го виждаме крачещ по пътя към болницата, където усъвършенства операциите на т. нар. голяма коремна хирургия.

Д-р Маринов въвежда някои нови оперативни методики в изследването, диагностиката и лечението на коремните заболявания. Има много специализации в областта на хирургията. Носител е на престижната награда – плакет и грамота, на Българското хирургично дружество.

 

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар