Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

116 са находките от търновската църква "Св. Петър и Павел"

Погребани стенописи и сребърен пръстен са сред най-значимите открития

116 са находките от търновската църква "Св. Петър и Павел"
Снимка: Север.бг

Приключиха едномесечните археологични разкопки в двора на църквата "Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Днес проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев обобщиха резултатите от проучвателните дейности в района на църквата.

Открити са общо 116 експоната, датирани от 13 до 17 в., сред които най-ценните са откритите тази седмица уникални стенописи и мъжки сребърен пръстен от 15 -16 век с монтирана гема от скъпоценния камък халцедон. Най-важното откритие според двамата археолози е, че всички находки свидетелстват за наличие на богати родове в Търново през 15 - 16 в. Досега се приемаше, че това е "тъмен период" в историята на старата столица, останала в сянката на процъфтяващия тогава Арбанаси.

Сред намерените експонати са глинени съдове, използвани в богослужението, керамични съдове от 13 - 14 в. и много накити от сребро.

По време на тазгодишното проучване е започнато и разкриване на манастирския комплекс в двора на днешната църква, който се очаква да бъде изцяло разчистен и изследван през лятото на 2012 г.

Намерените експонати ще бъдат реставрирани от Регионалния исторически музей във Велико Търново, след което ще бъдат изложени в т.нар. "Златна зала" на музея в навечерието на 22 септември.

 

 


Следете най-интересното от вашия регион и във Фейсбук страницата ни - тук!



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар