Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Общината ще се погрижи за римската баня в Ловеч

Правителството реши да прехвърли собствеността на античната сграда на местната администрация

Общината ще се погрижи за римската баня в Ловеч
Снимка: Булфото

Римската баня в ловешкия квартал "Вароша" може да бъде спасена. По предложение на областния управител Николай Нанков правителството е гласувало права за управлението на културния паметник на общинската администрация в Ловеч.

Според запознати това е единственият вариант руините на сградата да бъдат реставрирани по оперативна програма "Регионално развитие" и античната сграда да бъде запазена като културно-историческа ценност. Предвижда се римската баня да бъде социализирана със съвременни технологии и разработена като туристическа атракция.

Проектът на общинската администрация предвижда сградата да бъде преустроена в музей на водата. В тази посока се работи още от средата на 2010 г. Римската баня ще бъде реставрирана и консервирана, като основната идея е да се запази автентичният й вид. В нея ще се помещават няколко изложбени зали, атрактивен воден спектакъл, а околното пространство ще бъде облагородено, за да се вписва в общата визия на старинния ловешки квартал.

Досега старата баня в града на люляците беше собственост на Министерството на културата, което обаче не полагаше никакви грижи за нея, защото няма финансовата възможност да поддържа всичките си обекти в страната.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар