Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Представиха филм за личните вещи на Левски

Представиха филм за личните вещи на Левски
Община Ловеч

Документален филм за личните вещи на Левски бе показан в едноименния музей в Ловеч. Лентата се прави за първи път у нас и е по поръчка на Общината. Идеята за нея е на председателя на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова и на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) Иван Лалев.

Автор на текста и сценария е дело на Теодор Тончев, уредник в РИМ – Ловеч, завеждащ-отдел "История на България – 15 – 19 век”, монтажът е дело на Виктор Цанков, който е и оператор, диктор е актьорът Стоян Георгиев. Екипът, заснел кадрите, заедно с Корнелия Маринова обиколи всички музеи в страната, в които се съхраняват вещи на Левски. Това бяха регионалните исторически музеи в Плевен и Велико Търново, Националния военно-исторически музей в София, Националния музей "Васил Левски” в Карлово и Сопотския манастир, днес женски – "Свети Спас”.

Най-голямата колекция от лични вещи на Апостола е в музея "Васил Левски” в Ловеч.

Няколко единични кадъра с печатите и печатничката, запазени в Ловеч и с раковината от Плевен, ползвана от Апостола като тръба, се виждат на немия филм от 1931 г., създаден за откриването на Къкринското ханче като първия музей на Левски.

Документалният филм "Личните вещи на Левски” разказва за всичко онова, което е ползвал или е докосвал Апостола, каква е тяхната история, как са достигнали до нас, как са опазени във времето и как те "говорят" за делата му.

Филмът ще бъде предоставен и на музеите, помогнали за направата му и на училищата в община Ловеч. Първи ще го гледат на 14, 15 и 16 февруари в Малиново.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар