И пиха, и ядоха богато
На празник като на празник в Троян
посредникнюз.ком
Троян отново посрещна гости от близко и далеч, и отново впечатли с богата програма по повод станалия вече традиция Празник на сливата.
Хубавото време доведе в града и село Орешак много туристи, които не само се насладиха на изявите на танцови състави и певчески групи от района и страната, и на кулинарите, а и опитаха от троянската слилова ракия в деня на отворите врати за посетители на местния завод.
Многобройните щандове с произведения на българските занаяти предизвикаха също голям интерес у гостите и местните посетители.
Всеки ден артателието предоставяше възможност за изява в различни видове народни занаяти: керамика, дърворезба, рисуване и декорация на тъкани. На щандовете се предлагаха пресни и сушени сливи, сладка, мармалади и ред други местни кулинарни специалитети.
И тази година традицията за варене на ракия на площада беше спазена, както и конкурса за най-добра домашна ракия.
Ето няколко рецепти със сини сливи, които организаторите споделят:
БАБИНО ГЮВЕЧЕ С БЕКОН И СИНИ ТРОЯНСКИ СЛИВИ - 0.350 гр.
Рецепта:/картофи, бекон, сушени сини сливи, сметана,сирене, щипка ароматни подправки/
Тайни в приготвянето на рецептата: къкри на бавен огън.
СВИНСКА ПЪРЖОЛА СЪС СМЕТАНА И СИНИ СЛИВИ ПО ТРОЯНСКИ - 250 гр.
Рецепта:/свински врат, бекон, сини сливи сушени, сметана, лимон, олио, щипка черен пипер, сол на вкус/
Тайни в приготвянето на рецептата: добавя се щипка любов при приготвяне.
ДОМАШЕН СЛИВОВ ПАЙ - 140 гр.
Рецепта:/сини сливи, сладко от сливи, заквасена сметана, масло, захар, яйца, брашно/
Тайни в приготвянето на рецептата: Подбират се добре узрели, сладки Троянски сини сливи.