Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Киргистански художник избира Ловеч за втори дом

Българският космонавт Георги Иванов откри експозиция му „Полет с Байконур“ в Градската художествена галерия

Киргистански художник избира Ловеч за втори дом
Община Ловеч

Роман Гуманюк, автор на изложбата"Полет с Байконур", която бе открита снощи в ловешката Художествена галерия, е избрал Ловеч да стане втория му дом. При предишно посещение в града художникът от Киргистан останал очарован от града и негови приятели му съдействали да си купи старинна къща в Киркова махала, където планира да прекарва част от времето си.

Първият български космонавт Георги Иванов откри експозицията и поздрави автора с първата му изложба за тази година и главно със смелостта "да хване сложната и всеобхватна тема – Космоса".

Изложбата, разположена в зала "Вароша", включва 36 творби - живопис, портрети и пейзажи, и всичките са обединени от темата за Космоса.

По думите на директора на галерията Спас Дочев, "Художествената галерия започва сезона с летящ старт". Той благодари на Гуманюк, че е избрал точно в Ловеч да покаже творбите си в началото на новата година. Това е първата проява, свързана с 35-годишнината от полета на първия български космонавт, която Ловеч ще отбележи по достойнство през април, каза кметът на общината Минчо Казанджиев, пожелавайки нови успехи на младия художник.

1157337 1157356

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в гр. Бишкек, Киргистан, има 19 самостоятелни изложби. Представял се е в Украйна, Беларус, Франция, САЩ и Италия. Негови работи са притежание на ценители на живописта и частни колекции в много страни по света. Художникът работи в различни жанрове и техники.

Настоящата изложба е показана в Руския културно-информационен център в София, откъдето идва в Ловеч.

Работите могат да бъдат видени до 21 януари.

1157339 1157341

<< Sever.bg във Facebook >>



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар